Skip to content

La grande limousine

De Peugeot 604 werd in op 13 maart 1975 gelanceerd op de Salon van Genève. Automobiles Peugeot presenteerde de auto als ‘het elegantste Franse topmodel’ en sprak van ‘een geslaagde mengeling van classicisme en verfijning’. De auto moest het symbool van een zekere levenskwaliteit vertolken. Met de introductie van de 604 keerde Peugeot voor het eerst sinds de jaren ’30 terug in de markt van klasseauto’s met een zescilindermotor, een segment waar nu modellen van Mercedes en BMW een belangrijke rol speelden. De 604 was voorzien van een 136 pk sterke, lichtmetalen 2664 cm³ V6-benzinemotor, achterwielaandrijving en alle denkbare luxe van die tijd. Met deze ijzersterke eigenschappen moest het vlaggenschip van Peugeot de markt van de limousines veroveren. In Nederland arriveerde de Peugeot 604 in de nazomer van 1975. De eerste werd afgeleverd aan de toenmalige Franse ambassadeur in ons land, Graaf Jacques Senard. Hij volgde daarmee de gedragslijn van president Giscard d’ Estaing, die de representatieve 604 even daarvoor tot regeringsauto verklaard had.

De motor van de Peugeot 604, ontwikkeld samen met Renault en Volvo, vormde een technisch hoogstandje. Bij de introductie van de 604 bezat hij zowel een enkele als een dubbele carburateur. Vanaf eind 1977 bleef hij voorbehouden aan de SL-uitvoering, terwijl een TI met brandstofinjectie, 144 pk en een vijfversnellingsbak de gelederen kwam versterken. Een automaat stond voor beide versies in de optielijst. Verder had Peugeot detailverbeteringen aan de auto doorgevoerd. Een 604 beschikte nu standaard over centrale portiervergrendeling, elektrische bediening van schuifdak en portierruiten, stuurbekrachtiging en getinte ruiten rondom. Alleen de TI was tegen meerprijs leverbaar met airconditioning. Verschillende carrosseriebouwers, zoals Heuliez, Henri Chapron en Labbé, maakten van de 604 speciale en veelal zeer luxe versies. Eerstgenoemde creëerde een met 62 centimeter verlengde versie en maakte hiervan 159 exemplaren.

Ondanks de toevoeging van de 604 TI bleef de 604 een auto met een bijzonder hoog brandstofverbruik. In een markt die onder druk stond sinds de Oliecrisis was dit geen gunstige ontwikkeling. De verkopen daalden duidelijk, krap drie jaar na de introductie. Om de auto bij economisch bewuste mensen onder de aandacht te brengen werd aan het begin van modeljaar 1978 de 604 Diesel Turbo toegevoegd, die 73 pk uit een inhoud van 2304 cm³ haalde en daarmee op 152 km/h kon toppen. Het was de eerste in serie geproduceerde personenauto met turbodieselmotor. In Frankrijk genoot hij direct een grote populariteit en nam binnen korte de helft van de 604-verkopen voor zijn rekening.

Na enige kleine uiterlijke wijzigingen aan het begin van het nieuwe decennium veranderde er weinig tot 1983. Op dat moment bestond het gamma uit twee modellen: STI en de SRD Turbo, inmiddels met 80 pk. Beide hadden een vijfversnellingsbak of, tegen meerprijs, een automaat. Het uitrustingsniveau was zeer hoog en omvatte nu zelfs cruise control, terwijl de STI op lichtmetalen wielen met sportieve Michelin TRX-banden stond. Vanzelfsprekend kon de klant lederen bekleding bestellen. In het jaar daarop werden de motoren van de 604 nog een keer aangepast. De V6 groeide naar 2849 cm³ en leverde 155 pk, terwijl in dat geval de aanduiding ‘GTI’ op de kofferbak van de auto zat. Ook de motor van de 604 Diesel Turbo was nu 2498 cm³ groot en leverde een maximaal vermogen van 95 pk, waarbij de modelaanduiding veranderde in GTD Turbo. Succes had de hele operatie niet, want de verkoop daalde wereldwijd tot onder de 3000 voertuigen per jaar. In 1985 werden er nog 581 auto’s gemaakt en stopte uiteindelijk de productie. Door het geringe animo duurde het tot ver in 1986 voordat de laatste auto’s verkocht waren! Het totale productieaantal stond op 153.252 exemplaren.

Back To Top
Zoeken