Skip to content

Avontuurlijke piloot Roland Garros

De 307 SW in de Roland Garros uitvoering is een luxe en exclusieve verschijning die gelijktijdig de sportieve uitstraling heeft van het wereldberoemde tennistoernooi. Destijds een welkome aanvulling op de 307 modellenlijn, waarvan er wereldwijd 3.781.000 exemplaren gebouwd zijn. Wij doken in het verhaal achter de naam Roland Garros en namen plaats achter het stuur van deze luxe uitvoering.

Het toernooi Roland Garros
Roland Garros is één van de vier grote Grand Slam-toernooien ter wereld. Na de Australian Open in Melbourne is deze Grand Slam in Parijs het tweede grote toernooi op gravel, op de voet gevolgd door Wimbledon in Engeland en de US Open in de Verenigde Staten. Wie deze Grand Slam op zijn of haar naam kan zetten mag zich de beste tennisspeler op gravel noemen. In het tenniscircuit kent Roland Garros van de vier grote toernooien de kortste geschiedenis. De oorsprong ligt in 1891, op het moment dat er voor het eerst nationale tenniskampioenschappen in Frankrijk werden gehouden. Vanaf 1925 mochten ook buitenlandse tennisspelers toegelaten worden. Slechts één keer wist een Nederlander deze Grand Slam op haar naam te zetten. Kea Bouman, een Nederlandse met Frans paspoort, won in 1927 van de Zuidafrikaanse Peacock. Richard Krajicek kwam eens heel dichtbij op het moment dat hij in 1993 in de halve finale stond maar jammerlijk verloor. Tegenwoordig trekt het park Roland Garros jaarlijks liefhebbers van over de hele wereld. Het complex is groot en kan toegang bieden aan ruim 50.000 mensen, verdeeld over alle banen. Zo kunnen alleen al op het Centrecourt 15.000 mensen de wedstrijd volgen, op het Suzanne Lenglen Court 10.000 en op Court 1 kunnen 5.000 toeschouwers plaatsnemen. Dat moet ook wel want op deze banen spelen namelijk de beste tennisspelers ter wereld en dat trekt duizenden toeschouwers.

De avonturier Roland Garros
Waar deze naam vandaan komt? Roland Garros is een bekende Franse luchtvaart pionier én oorlogsheld. De Franse vliegtuigpionier kwam voor het eerst in de publiciteit toen hij op 23 september 1913 met succes non-stop de Middellandse Zee overstak in een eenmotorig vliegtuig. Garros vertrok van Saint Raphael in Frankrijk en landde in Bizerta aan de Tunesische kust. Hij vloog in een Morane-Soulnier met een 60 pk-motor over Corsica en Sicilië naar Afrika. Bij de landing had hij bijna geen brandstof meer.

Eerbetoon
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij ingezet als vliegenier. Op het moment dat hij door de Duitse strijdkrachten werd neergeschoten maakten zij  hem krijgsgevangen en pikten meteen ook zijn vliegtuigje in. Vervolgens dupliceerden de Duitsers zijn vinding  en verbeterden het. De Duitse luchtmacht wist daarmee enige tijd het luchtruim te beheersen. De Engelse RAF noemde de constructie destijds The Fokker Scourge (de Fokker gesel). Garros zag echter kans te ontsnappen en mengde zich direct weer in de oorlogsstrijd. Op 5 oktober 1918 werd hij uiteindelijk op dertigjarige leeftijd gedood bij een vliegtuigongeluk. Dit gebeurde bij Vouziers, vlakbij het dorpje Saint-Morel waar tegenwoordig een steen voor zijn nagedachtenis is opgericht. Als eerbetoon werd het tien jaar later gebouwde tennisstadion in Parijs naar hem vernoemd. In 1928 speelden de tennissers Bennett en Lafaurie de openingswedstrijd op het Parijse gravel. Hierdoor werd Roland Garros niet alleen een oorlogsheld, maar ook een tennisheld.

307 SW
Peugeot is een trouwe sponsor van het toernooi. Daarom brengt het merk een model uit dat de kenmerken van een sportieve limited edition heeft. De uitvoering werd bij de Peugeot 205 geïntroduceerd en in elke generatie bij Peugeot is wel een Roland Carros uitvoering te vinden.  De auto werd in het begin traditioneel in ‘Vert Oakland’ geleverd en in het interieur zijn de stoelen, deurpanelen en dashboard elegant afgewerkt met leer. In de zetels, zoals ze genoemd mogen worden, is zelfs een deel (groen) leer verwerkt met daarin het logo van de Franse Grand Slam. De extra getinte achterste zijruiten en achterste zijportierruiten werden standaard op deze 307 SW uitvoering geleverd evenals de lichtmetalen velgen, climate control, ESP, parkeerhulp, radio en cd speler met frontlader en mistlampen geïntegreerd in de koplampen.

 

Standbeeld van Roland Garros in Saint-Denis, Réunion
Back To Top
Zoeken