Skip to content

Amai mijn 302 verkopen? NOOIT! 

De Peugeot 302 van Luc de Wael uit Vlaanderen is niet te missen als deze in het verkeer voorbij gaat. De opvallende koplampen achter de grille doen misschien eerst vermoeden dat het om een type 202 gaat. Totdat de gedeelde voorruit met zijn markante ruitenwissers in het zicht komt. De auto is altijd al een zeldzaamheid geweest. Slechts 25.000 exemplaren rolden in 1936 en 1937 van de band. Wie geluk had kon in 1938 nog een nieuw exemplaar kopen, geassembleerd uit onderdelen die nog op de plank lagen.  

Het is nu bijna veertig jaar geleden dat Luc via zijn buurman de 302 berline op de kop tikte. De auto verkeerde in erbarmelijke staat en er stond een behoorlijke restauratie te wachten. De auto van Luc is afkomstig uit het noorden van Frankrijk en geproduceerd in 1936. Vandaag, bijna negentig jaar later, halen Luc en zijn zonen Benoit en Yannick regelmatig de vooroorlogse Peugeot van stal. Sinds de aankoop van de 302 berline is Luc ook lid geworden van de Belgische Club voor Oude Peugeots. Sindsdien is hij begonnen met het verzamelen van zoveel mogelijk documentatie over dit model om de restauratie van zijn 302 zo goed mogelijk uit te voeren. Deze restauratie heeft Luc bijna helemaal zelf voltooid.  

Waar komt uw liefde voor de tweeserie vandaan? 

Luc: “Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door gemotoriseerde voertuigen. De tweeserie van Peugeot kwam al snel bij mij op de eerste plaats. Mijn vader bezat eind jaren ‘40 een 202 berline. Daar heeft hij een aantal jaren mee gereden. Sindsdien is dit model bij mij favoriet gebleven. Het zijn die opvallende koplampen achter de grille die mijn hart veroverd hebben. En als ik dan, via mijn buurman, jaren later toevallig een 302 berline op de kop kon tikken heb ik daar geen seconde aan getwijfeld.” 

 

SANYO DIGITAL CAMERA

In welke staat hebt u de 302 gekocht? 

“Mijn buurman kocht de auto in Frankrijk en verkeerde in een hele slechte toestand. Op het moment dat ik de 302 heb overgenomen was hij al volledig gedemonteerd en de carrosserie gezandstraald. De wagen bevond zich dus nog in het prille begin van een restauratie.  De motor werkte niet meer en de achterkant van de auto was volledig weggeroest.  Kortom, een volledige en uitvoerige restauratie stond te wachten.” 

Hebt u al dat werk zelf gedaan? 

“Vanaf het begin had ik mij voorgenomen om zoveel mogelijk zelf te doen. Op de revisie van de motor en de restauratie van de zetelbekleding na, heb ik alles zelf gedaan.  Eerst begon de grote zoektocht naar onderdelen en documentatie. Daarna ben ik begonnen met het demonteren van de carrosserie zodat het kale onderstel onder handen kon worden genomen.  Hierna heb ik de gereviseerde motor in elkaar geknutseld en in de motorcabine geplaatst.  Dan bleven er nog enkele kleine mechanische werkjes over voordat ik de auto voor de eerste keer kon starten. Al snel kon ik met mijn kinderen een ritje maken op het kale chassis.  De buren wisten niet wat ze zagen.   

Na die ritjes ben ik aan de restauratie van de carrosserie begonnen. Eerst het las- en plamuurwerk en daarna heb ik voor de eerste keer in mijn leven een auto zelf gespoten. In mijn eigen garage. Het heeft me veel bloed, zweet en tranen gekost voordat alles mooi en strak was gespoten. Ik ben trots op het resultaat.   

Vervolgens heb ik het interieur onder handen genomen en de deurpanelen zelf nagemaakt. Na een paar jaar was ik gedaan met de restauratie en was mijn 302 klaar voor zijn eerste officiële rit. Dat was naar het dorpje Hour in de Belgische Ardennen.” 

Rijd u veel met de 302? 

“Wat is veel? Voor sommige oldtimerliefhebbers zijn vijf rondritten rijden veel. Voor mij is dat niet zo. Ik kom regelmatig buiten met mijn 302 en ga er zelfs mee op reis. Ik heb ook geen aanhangwagen, dus ik ben verplicht om alles zelf met de auto te rijden. Maar daar schrik ik niet van terug want mijn 302 is erg betrouwbaar.” 

Hoeft u dan zo weinig te sleutelen? 

“Een oldtimer vraagt altijd meer onderhoud dan een nieuwe wagen. Maar op al die jaren tijd heb ik nog maar één grote panne gehad aan de motor. Peugeot staat al vanaf zijn beginjaren garant voor kwaliteit en dat is nog steeds zo. ” 

Voor hoeveel euro mag uw 302 de deur uit? 

“Mijn 302 verkopen? NOOIT!”  

 

Ondertussen heeft vader Luc het beheer van de 302 doorgeven van zonen Benoit en Yannick. De auto verhuisde van Herentals naar Brussel om nieuw onderdak binnen de familiegelederen te krijgen en een revisie na zoveel plezierige kilometers.  

 

SANYO DIGITAL CAMERA
Back To Top
Zoeken