Skip to content

Passie op wielen voor Peugeot

In het schilderachtige Friese stadje Joure bevindt zich een schatkamer van historische, Franse automobielpracht. Aan de rand van de stad leeft en werkt Johan Deinum. Hij staat bij Association Peugeot Hollande bekend als een gepassioneerde verzamelaar en restaurateur van Peugeot oldtimers en alles wat daarbij hoort. Zijn hele leven lang heeft Johan een liefde voor deze iconische auto’s gekoesterd en heeft hij niet alleen een indrukwekkende collectie opgebouwd, hij heeft van zijn passie ook zijn levenswerk gemaakt. Al sinds de jaren ’70 stroomt er al olie door de aderen van Johan. In zijn autobedrijf Autoservice Deinum heeft hij klassieke en moderne Peugeots gehad die vol liefde werden opgevangen, geparkeerd, gerepareerd of gerestaureerd. Johan Deinum kan een boek schrijven over wat hij allemaal heeft meegemaakt. Het heeft hem in elk geval een bijzondere verzameling opgeleverd die achter meerdere garagedeuren is terug te vinden.

 

Johan begon als jongeman al met bouwen aan zijn collectie. Zijn zoektocht naar zeldzame en goed onderhouden Peugeot oldtimers bracht hem naar alle hoeken van Europa. Van Franse plattelandsveilingen tot verborgen garages in België. Johan speurde elke mogelijke plek af om zijn collectie uit te breiden. Zijn gedrevenheid en vastberadenheid maakten al snel van hem een bekende en gerespecteerde naam binnen de Peugeot oldtimer community. Het begon allemaal met een zwarte Peugeot 203. Na jaren verliet deze auto de familie om jaren later weer terug te keren. De auto staat nu in de showroom geparkeerd. De oorsprong waarmee het allemaal begon is weer terug op het nest.

 

Maar voor Johan was het verzamelen van oldtimers niet genoeg. Hij ontdekte al snel een andere passie: het restaureren van deze juweeltjes naar hun voormalige glorie. Met vakkundigheid en toewijding bracht Johan elk voertuig weer tot leven, waarbij hij originele onderdelen gebruikte en de kleinste details perfectioneerde. Het meest bijzondere kroonstuk van de verzameling van Johan is de Peugeot 302 Darl’Mat. En vergeet de fabrieksnieuwe 406 Coupé niet, zo van de band in de showroom van Johan. En de 505 Dangel en de … Maar het zijn niet alleen de auto’s van Het Merk, maar Johan verzamelde ook fietsen, bromfietsen, motoren, radio’s, koffiemolens, miniaturen en andere verzamelstukken waar de leeuw van Peugeot op was te vinden.

Wat begon als een persoonlijke passie, groeide al snel uit tot Johan’s levenswerk. Hij besloot zijn liefde voor Peugeot oldtimers om te zetten in een professionele onderneming. Johan opende een showroom en werkplaats in Joure, waar hij niet alleen zijn indrukwekkende collectie tentoonstelde, maar ook diensten aanbood voor restauratie en onderhoud van Peugeot oldtimers. Zijn showroom werd al snel een bedevaartsoord voor autoliefhebbers en verzamelaars. In diezelfde showroom staat het nieuwste restauratieproject. Een 403 Cabriolet uit 1959. Tijdens een grote brand bij de vorige eigenaar is deze auto geheel verwoest. In middels heeft de cabrio zijn vorm weer terug en enige kleur op de wangen. De zoektocht naar de nodige onderdelen is in volle gang. En dat gaat lukken, want als Johan iets in het hoofd heeft, dan gaat het gebeuren. De verzameling groeit niet meer. Beter gezegd bijna niet meer. Want tijdens een bezoek aan een Franse autobeurs liep hij een mooie 601 trapauto tegen het lijf. Die laat je natuurlijk niet in Frankrijk staan! De trapauto heeft een mooi plaatsje gekregen in de collectie.

Johan Deinum uit Joure is meer dan alleen een oldtimerverzamelaar. Hij is een bewaarder van geschiedenis, een restaurateur van rijdend historisch erfgoed en een gepassioneerde ziel wiens liefde voor Peugeot oldtimers een heel leven heeft gevormd. Zijn verhaal vertelt ons, dat wanneer passie en toewijding samenkomen deze niet alleen levens veranderen, maar ook een blijvende bijdrage creëren voor toekomstige generaties autoliefhebbers.

 

Back To Top
Zoeken