Skip to content

Werken aan dingen die je niet vandaag hoeft te doen

Achter de garagedeur van Hans van der Velden is een zee aan ruimte te vinden. De garagedeur is een grote roldeur die, als Hans aanwezig is, bijna altijd open staat. Achter deze roldeur bevinden zich een Peugeot 403, een J9, een caravan en een aanhanger. Helemaal achterin, onder een grote magazijnstelling, is een overdekte werkplaats te vinden met een werkbank en met geordende en met precisie opgeborgen gereedschap. De samenstelling van gereedschappen en objecten gaan over generaties en periodes. Zo is de werkbank nog van zijn opa geweest, net als de Mobilette die in de hoek staat. En de lades, waar nu allerhande schroeven en moeren in liggen, waren ooit bestemd om plakletters in op te bergen in het reclamebureau dat hij jarenlang had.  

De plek, waar Hans bijna dagelijks komt, is schoon en opgeruimd. Geen roestige restauratieprojecten, geen smeerkuil of geitenpaadjes tussen de rondslingerende onderdelen. Dat is niets voor hem. Er wordt wel degelijk gewerkt. De 403 is in winterslaap en staat geduldig te wachten tot zij weer naar buiten mag. Behalve een periodieke onderhoudsbeurt bij Garage van der Meij, die om de hoek is gelegen, behoeft deze tweeënzestigjarige Peugeot (nog) geen extra aandacht. De tweeënveertigjarige J9 snakt een beetje naar zijn eerste vakantiebestemming. Daar wacht hij al ruim 20 jaar op. Maar het gaat gebeuren! 

Hans heeft zijn oldtimers al achter verschillende garagedeuren gestald. Deze plek in Maartensdijk blijft zolang ik het kan huren, zegt hij zelf. “Het is heerlijk om een plek te hebben waar je kan klussen zo lang als je wilt. Hierachter op het erf is altijd bedrijvigheid. Mensen komen hier om hun paard te verzorgen of om aan hun projecten te werken. Soms komt er een loslopende pony persoonlijk poolshoogte nemen waar ik mee bezig ben. Dan stapt hij door de deuropening naar binnen en na een korte inspectie weer naar buiten. Verderop zit een huurder met antieke auto’s. Dat levert altijd gespreksstof op. Eerst deelde ik deze ruimte met een goede vriend. Helaas heeft hij zijn hobby moeten opgeven vanwege zijn gezondheid. Toch hebben we 16 jaar lang dezelfde ruimte kunnen delen. Dat delen mis ik nu wel eens. Het vinden van een nieuwe medehuurder is niet gemakkelijk. Je moet wel een beetje op dezelfde lijn zitten. Anders stapelen de ergernissen snel op en dat is niet prettig.” 

“In mijn werkplaats ben ik vooral bezig met de J9. Die wordt omgebouwd tot camper. Ik ben er al jaren mee bezig. De bus is helemaal opgeknapt. De motor is gereviseerd en de carrosserie is helemaal strak en opnieuw gespoten. Nu nog de inbouw. Ik neem er al jaren de tijd voor om het af te maken, maar het leven kent veel leuke afleiding en daarom gaat het niet zo snel. Voor mij zijn het uitdenken van het ontwerp en de inbouw een groot onderdeel van mijn plezier.” 

“Ik heb hier mijn gereedschap, een platenspeler met LP’s, een CD-speler met bakken vol muziek en een versterker met goede boxen. Het is niet moeilijk om hier een dag vol te maken. Met een pakketje brood en soms een patatje bij de snackbar verderop kom ik de dag wel door. Soms komt er een klusje voorbij, zoals het repareren van een apparaat, en dan moet de J9 (weer) even wachten. Sinds mijn pensioen ben ik hier vaker, want vroeger was ik te druk om rustig te klussen. Toch kan ik het iedereen aanraden om af en toe de drukte te laten voor wat die is en te werken aan dingen die je niet vandaag hoeft te doen.”

 

Back To Top
Zoeken