Skip to content

Hans Rijpma, qui ne le connaît pas?

Voor wie hem niet kent. Hans Rijpma tekent al zijn gehele leven, naast zijn dagelijkse werkzaamheden als griffier bij de rechtbank waar de processen verbaal in de kantlijn werden verluchtigd met schetsen. Tijdens het woon- werkverkeer en aan de achterlijn van het hockeyveld worden de nog te produceren werken ‘bedacht’. Helaas gaat er, volgens eigen zeggen, door de zogenaamde derde helft van de wedstrijd nog wel eens een werk verloren.

Kenmerkend voor het werk van Hans zijn de klassieke auto’s, gezet in een passend decor. Zelf noemt hij het schilderijen van de oude tijd en wenende dames. Zijn werken zijn meestal uitgevoerd met pastelkrijt, krijt dat de eeuwigheid kan doorstaan. Voor het overige gebruikt Hans een goed glas wijn, een sigaar, zijn herinneringen en historisch en geografisch besef. U begrijpt het al, deze meesterwerken komen met 100% Joie de vivre tot stand.  

Zijn werk brengt hem steeds verder van Maarssen en is inmiddels geëxposeerd in België, Frankrijk en Engeland, en via die tentoonstellingen hangt zijn werk zelfs al in meerdere Europese landen, tot aan de Costa del Sol aan toe! In Engeland vergaarde hij eens een opdracht voor een advocatenkantoor. De advocate wilde een schilderij van haar auto voor het kantoor. Hans wist dat daar een parkeerverbod gold en plaatste meteen een verbaliserende agent bij de auto. Hans wist echter niet dat de voormalige echtgenoot van de advocate agent bij de politie was. U raadt het al: de verkoop ging niet door. 

Als je aan Hans de vraag stelt: “Wat maakt een klassieke auto zo bijzonder?”, dan volgt een uitgebreid verhaal over vroeger. Toen was alles toch veel mooier en beter, het ijs op de plassen was veel dikker, de benzine kostte maar 50 cent en de melkboer schreef nog alles in zijn boekje op. Alleen waren de kleuren veel fletser dan nu. Hans is er juist op uit om het mooie er uit te halen. Hij wil de schilderijen laten ruiken naar brood, vieze schoolmelk, benzine met een octaangehalte van 87, naar de auto van een Drentse veearts met een doordringende schapengeur en naar lavendel. De klassieke auto heeft dat volgens Hans allemaal in zich. Momenteel werkt hij aan een klassieke Franse voiture in een straat in Nashville, waar een stel studio-cowboys zich aan de auto vergaapt. De titel wordt: “Nashville Cats”. Hans heeft daar ooit rondgereden in een Oldsmobile Cutlass uit 1978, het laatste grote type met wit lederen bekleding. 

 

  

 

 

 

 

Back To Top
Zoeken