Skip to content

Peugeot groot in dieseltechniek

De Britse coureur Andy Green heeft in de zomer van 2006 twee keer het snelheidsrecord voor dieselvoertuigen verbroken. Hij reed in een speciale experimentele auto met een dieselmotor 563 km/h. De dag ervoor had hij in de sigaarvormige bolide een snelheid van 526 km/h neergezet op de zoutvlakte van Bonneville, vlakbij het Amerikaanse Salt Lake City. Green, een piloot bij de Britse Royal Air Force, verpulverde het uit 1973 stammende oude record dat op 377 km/h stond. In 1965 was het een speciaal geprepareerde Peugeot 404 coupé die met een dieselmotor record na record brak.

Peugeot en dieselmotoren, het is sinds jaar en dag een vertrouwde combinatie. Het merk is altijd innovatief bezig geweest op het gebied van dieseltechniek. Als een van de eerste autofabrikanten toont het merk in 1921 op de Salon de l’Automobile in Parijs een personenauto met dieselmotor. De motor is gemonteerd op het chassis van een Peugeot 156. Op grote schaal wordt de dieselmotor pas vanaf 1959 in personenauto’s toegepast, namelijk in de Peugeot 403 diesel. De dieseltechniek van dit model is van de eerste generatie, waardoor de krachtbron nog niet heel veel zuiniger is dan een benzinemotor. Daar staat tegenover dat dieselbrandstof op dat moment 66 % goedkoper is dan benzine.

Daarna gaan de ontwikkelingen snel: met een aangepaste 404 coupé diesel laat Peugeot in 1965 zien tot welke grootse prestaties de dieseltechniek in staat is. Het prototype breekt 18 internationale snelheidsrecords door in 72 uur een afstand van 11.627 kilometer af te leggen, een gemiddelde van ruim 161 km/h. De volgende mijlpaal uit Peugeots dieselhistorie is de 604 turbodiesel uit 1979, ’s werelds eerste personenauto met turbodieselmotor. Daarna wordt de turbodiesel verder doorontwikkeld, waardoor het vermogen toeneemt. Zo levert de Peugeot 505 GTD Turbo in 1985 dankzij een intercooler al 110 pk. Weer tien jaar later volgt de nog krachtiger 605 2.5 turbodiesel met 130 pk.

Maar de grootste vooruitgang op dieselgebied boekt Peugeot in 1998 met de introductie van direct ingespoten HDI-motoren (90 pk en 110 pk). In 2000 ziet het merk opnieuw een spraakmakende mogelijkheid om de dieselmotor nog schoner te krijgen: als eerste autofabrikant past Peugeot standaard een roetfilter toe op een in serie geproduceerde personenauto: de 607 2.2 HDiF.

In 2001 introduceerde Peugeot dus als eerste een standaard roetfilter, en in 2009 behaalde de 908 HDI de overwinning in de 24-uurs race van Le Mans. Snelheden zoals op de zoutvlakte van Bonneville werden niet behaald, maar het stigma dat de dieselmotor traag en vervuilend is, behoort nu definitief tot het verleden.

Foto’s: Helmuth Vonk

Back To Top
Zoeken