Skip to content

De enige echte Peugeot 403 Cabriolet Darl’Mat


Op 20 april 1955 werd de Peugeot 403 aan de Peugeot-dealers gepresenteerd op het Trocadéro. De moderne motor, afgeleid van de 203, behield zijn ‘Alpax’-cilinderkop met hemisferische verbrandingskamers, wat een uitstekend rendement garandeerde. Het was tevens de eerste Peugeot met een bolvormige voorruit. De auto kwam voort uit de samenwerking tussen Peugeot en de gerenommeerde carrosseriebouwer Pinin Farina, die het ontwerp van de Cabriolet-versie verzorgde, die in oktober 1956 werd onthuld op de Autosalon van Parijs.

De 403 Cabriolet uit 1957 in dit artikel, met chassisnummer 2118854, is op diverse vlakken uitzonderlijk. Van de 2.500 geproduceerde Cabriolets is dit de enige die de speciale behandeling van Emile Darl’Mat heeft ondergaan. De auto is besteld bij de officiële presentatie op de Autosalon van Parijs, rolde op 16 mei 1957 uit de fabriek in La Garenne-Colombes en werd direct afgeleverd bij de garage van Darl’Mat in het zevende arrondissement van Parijs, om vervolgens in handen te komen van de eerste eigenaar. De beroemde preparateur koos ervoor om de carrosserie ongemoeid te laten en in plaats daarvan een motor te installeren die oorspronkelijk bedoeld was voor een Darl’Mat Coupé. De aanpassingen beperkten zich dus tot de mechanica en de toevoeging van een toerenteller, zoals eerder gedaan bij de 203 Darl’Mat en de vijf 403 Coupé’s.

In 1986 en 450.000 km verder onderging de auto een grondige revisie en een lichte restauratie. In 2013 werd de wagen toevertrouwd aan restaurateur Lecoq in Saint-Ouen voor een volledige restauratie. Hierbij behield de auto zijn oorspronkelijke donkergrijze metallic kleur, met een prachtig beige lederen interieur.

Een  dot gas bevestigd niet alleen zijn extra vermogen (20 pk meer dan een standaard 203 Cabriolet), maar ook zijn uitgebalanceerde rijgedrag en natuurlijk zijn elegante uitstraling.

Dit maakt het een uniek exemplaar dat sinds de aankoop in 1957 tot aan de volledige restauratie in 2013 in handen is gebleven van dezelfde familie. De auto is voor €102.512,- verkocht op een veiling. Een ware aanwinst voor elke verzamelaar.

Back To Top
Zoeken