Skip to content

Museumstuk: 203 Dillmann

In 1950 begon Roger Dillmann een garage in Mulhouse. Hij was een van de vele garagisten, die de stad rijk was. Dillmann viel op, omdat hij raceauto’s ontwierp en prepareerde. In 1955 construeerde Dillmann een racer op basis van een Peugeot 203. Toch wel gewaagd, om een degelijke 203 om te bouwen tot racer. De zwaar gemodificeerde 203 kreeg een homologatie voor de racerij. Dillmann reed er zelf in 1957 de eerste Turckheim – Trois-Épis-heuvelklim mee. 

De sportieve carrière van deze auto was echter van korte duur. Door de opkomst van lichtere en snellere auto’s kon de 203 Dillmann geen prijzen in de wacht slepen en verdween de opvallende verschijning in de opslag van garage Dillmann. Decennia later werd de auto uit het stof gehaald en volledig gerestaureerd door zoon Gérard Dillmann, samen met Roger Ott. Een bijzonder rendez-vous, want Ott was de monteur die destijds had meegewerkt aan het ontwerp en de bouw van de auto.

Het model is gebouwd op de wielbasis van een 203, maar in vorm veel slanker en lager dan een gewone 203. De neus is verlaagd. zodat de motorkap dichter op de spatborden zit. De spatborden zijn, zoals in verhouding met het gehele ontwerp, slanker van vorm. De zelfmoord-deuren hebben scharnieren aan de buitenzijde, zoals de Berline, maar niet zoals de Cabriolet, terwijl het model daar toch wel een beetje op lijkt. De 203 heeft een opvallend lange ‘kont’ en lijkt daardoor een klein beetje uit verhouding als we deze vergelijken met de Cabriolet uit het gamma van Peugeot zelf. Helemaal achterop de auto is een opvallende race-tankdop gemonteerd.

Onder de motorkap bevindt zich een 8 CV-motor uit de Peugeot 403. Er zijn diverse aanpassingen gedaan ten opzichte van de standaardversie van de motor, zoals de zuigers, nokkenas, 2 Solex 32 PBIC carburateurs en een Constantin-compressor.

De grille lijkt afkomstig te zijn van een Ford Vedette Vendôme en draagt de initialen van de ontwerper, RG. De auto staat op Robergel-spaakvelgen, voorzien van de Roger Dillmann-vlinder.

De 203 Dillmann is een bijzondere creatie en gelukkig bewaard gebleven voor de toekomst. Na de restauratie is de auto op een online veiling te koop aangeboden en ging voor €114.000 onder de hamer.

 

Back To Top
Zoeken