Skip to content

Bzzzonder vrij in een J7

Globetrotters, hippies, nomaden… zijn onderweg, altijd in beweging. Michel en Mirande uit Ommen reizen graag met hun 3,5 ton wegende J7 door Zuid-Europa. Zo ook in de zomer van 2019. Geen zomer vakantie maar bijna een half jaar lang reisden met en leefden ze in hun J7. Voor Michel en Mirande is het de eerste ‘Grand Tour’, de J7 ging ze al 350.000 km voor, waaronder twee keer een rondje Europa. Tijdens hun lange reis door het zonnige zuiden strijken ze vaak neer op onverwacht mooie locaties en vallen daarbij met hun ingetogen J7 bijna niet op. De relatief smalle camper werkt zich zonder problemen door de smalste straatjes. Comfortabel achter de imposante voorruit trekt Europa aan hen voorbij en nemen ze het leven zoals het komt. Pure vrijheid.

Vrijheid is waarvoor ze bewust hebben gekozen. De J7 was uiteindelijk de aanleiding voor Michel en Mirande om hun woonplaats Ommen achter zich te laten en voor een nomadenbestaan te kiezen in de richting van Zuid- Europa. Het was nu of nooit, anders kom je niet weg. Dus huis verkocht, camper ingericht en gaan! Het werk van Mirande als freelance content- en social media manager ging gewoon door en met een beetje prik en bereik kan de schoorsteen (of beter gezegd, de uitlaat) gewoon blijven roken. Hoe eenvoudig kan het leven zijn?

Nou ja, eenvoudig is het soms niet. 4G internet is snel maar een J7 uit 1978 is dat niet. Het tempo van de J7 is ‘doucement’ en het is bijna therapeutisch te noemen. Tot de vaste onderdelen voorraad behoren filters, V-snaren, waterpomp, koelslang, schijfrem en liters olie en koelvloeistof. Ervaring leert dat een rol ductape en een busje WD40 ook bij die uitrusting horen. De velgen en banden zijn in een gangbare maat vermaakt omdat de originele maat echt schaars zijn. Onderweg kom je geregeld mechanische en technische uitdagingen tegen. Gelukkig zijn er in Zuid Europa genoeg handige garagisten die bijvoorbeeld een defecte waterpomp als een ware uitdaging zien en hen weer ‘en route’ krijgen.

De windrichting bepaald hun koers. Binnen in de camper is het gezellig. De inrichting is van eigen hand, compleet met USB aansluitingen en zonnepanelen op het dak. Het interieur is verfraaid met Vintage behang dat weer goed matcht met de leeftijd van de auto. De twee hondjes Frans en Freek vonden er al gauw hun residentie onder het bed. Het hondenbestaan is ‘comme une rêve’. Geen poepzakjes, nooit aangelijnd, elke dag uitslapen en op reisdagen een vast plekje in de cockpit.

Als de camper in een dorp even tot stilstand komt dan zijn er vaak nieuwsgierige passanten die even een blik in de camper werpen. Het welhaast antagonistische gezelschap in een jaren ’70 bus met vintage behang en zonnepanelen op het dak trekt al snel de aandacht.

Op de zijkant van de azuur blauwe bus prijkt de naam Bzzzonderbus. Een overblijfsel uit het vorige leven van de J7. En ja, Bzzzonder is het, de naam is dus gebleven. De naam werd zelfs een project. De avonturen die ze onderweg beleefden werden via social media gedeeld en hordes volgers beleefden het mee. Wie de avonturen nog eens op Instagram wil nalezen: @bzzzonderbus_on_tour of op Fabebook: Bzzzonderbus

Begint het al te kriebelen om er met een J7 op uit te trekken? Mooi! De tip die Michel en Mirande voor je hebben is: gewoon gaan! Niet teveel meenemen, kies een route via kleine wegen, maak altijd contact met locals, ze zijn je beste gids en laat de wereld in het tempo van een J7 aan je voorbij trekken. Bon voyage!

Gerelateerde content
Back To Top
Zoeken