Skip to content

Some dreams must remain dreams

Anyone who loves classic Peugeots will certainly agree: you often only find certain cars or parts if you are not looking for them directly or fanatically. Because in one way or another you only come across wanted things at unexpected moments and ditto places. And while it would be more convenient if it were the other way around, unexpected finds still have their charm. Wim Jorg van Petersen made an unexpected discovery.

Wim: “About a year and a half ago I was walking across a flea market in the Champagne region, when my attention was caught by an old can. It was on a stall with a messy mix of stuff. You know, everything is just nice and tasty. things that are often left in the dirt from years ago, things that are generally half broken, and for which the French flea dealers also want the top prize.

If you point out the condition of your “find” to the traders, they often try to sell you the mix of dirt and wear and tear with the argument “il est dans son jus”. By that they mean that you have to appreciate it, that you can forgo the life that such a product has led to it. But my personal translation of this winged statement is: “I have been too miserable to remove the worst of the dirt myself.” But this aside.

The can I had in mind turned out to be the same, and I wanted to put it back where it was, on some old magazines. I don’t know exactly why, but I picked up the magazines to have a look at them. Who can describe my surprise when I suddenly came across an old Peugeot brochure in the stack. And not just one, no, that of my two dream cars: the 404 convertible and coupé. So I had to have it.

When I asked the trader for the price, I actually didn’t care what he would say. In any case, I was prepared for the worst. Fortunately, this brocanteur was less charmed by the brochure than I was, because to my great surprise he only asked for one euro. My day couldn’t go wrong!

 Toen ik mijn vondst even verderop in het ochtendzonnetje eens goed ging bekijken zag ik dat het een brochure was van het modeljaar 1968. Naast een aantal mooie foto’s van de Peugeot 404 cabriolet en de coupé – met zelfs twee grote foto’s over een dubbele pagina – beschrijft de inhoud in summiere bewoordingen de uitrusting van beide modellen. Zo wordt de coupé beschreven als een auto van grote klasse met elegante lijnen. Ook valt te lezen dat beide auto’s veel luxe en comfort bieden en beschikken over briljante wegprestaties. 

De toekomstige eigenaar kon kiezen uit een carburatiemotor van 80 pk of een injectievariant van maar liefst 96 pk. Het is ook goed om te weten dat de auto’s ten opzichte van het vorige modeljaar onder meer een nieuwe versnellingsbak en een nieuw stuur hadden gekregen. Zaken die eveneens het vermelden waard bleken te zijn voor de verwende automobilist van die tijd waren het afsluitbare dashboardkastje, de sigarettenaansteker, de elektrische klok, de achteruitkijkspiegel met dag- en nachtstand en de twee zonnekleppen. 

 Ook bij deze Peugeots werd de kleur van de stoffen bekleding afgestemd op die van de carrosserie. En bij de coupé was, in combinatie met sommige carrosseriekleuren, op aanvraag ook een zwart kunstlederen interieur leverbaar, terwijl je bij de cabriolet bovendien echt leder kon bestellen. Over de voorstoelen vermeldt de brochure dat ze groot en comfortabel zijn en in vele standen versteld kunnen worden. En voor de overige passagiers was de ruime achterbank gemakkelijk toegankelijk via de grote deuren en de naar voren klappende stoelen. Zat je eenmaal achterin, dan trof je daar zelfs een opklapbare centrale armsteun aan die voorzien was van een asbak. 

Voor de cabriolet bleek het noemenswaardig dat het dak eenvoudig te openen was en dat de kunststof achterruit een panoramische vorm had voor – inderdaad – optimaal zicht. Tot slot valt te lezen dat er op aanvraag een (uiteraard afneembare) hardtop leverbaar was. Al met al niet heel veel informatie. Men ging er duidelijk van uit dat de foto’s voor zich spraken. Op de achterzijde van de brochure staan nog wat maten en cijfers en worden beide leverbare motoren wat uitgebreider beschreven. 

Na het doornemen van deze vrij beknopte informatie was ik desondanks volkomen overtuigd van de kwaliteiten van beide modellen. Nu moest ik alleen nog even kiezen. Achterop stond een stempel van Paris Sud Auto concessionnaire Peugeot, die de brochure in 1968 aan een geïnteresseerde klant had meegegeven. Graag was ik direct terug in de tijd gereisd om bij Paris Sud Auto een gloednieuwe Peugeot 404 coupé te bestellen, want die leek me na wat wikken en wegen toch het mooist om te hebben. Maar ach, sommige dromen moeten dromen blijven. En een folder van mijn droomauto’s is ook al een heel mooi bezit.”

Back To Top
Search