Skip to content

Strakke ontwerpen van Paul Bracq

Paul Bracq wordt op 13 december 1933 geboren in de Franse stad Bordeaux. In de periode van 1957 tot 1967 is hij chef van de vooraanstaande ontwerpstudio’s van Mercedes Benz in Sindelfingen. Bracq neemt onder andere deel aan het ontwerp van de Mercedes 230 SL Pagode en aan dat van de Mercedes 220 S. Daarnaast doet hij het ontwerpresearch met betrekking tot het Wankelmotor-project. Ook levert hij in deze periode bijdragen aan de illustraties van de Mercedes catalogi en registreert hij een aantal succesvolle patenten op het gebied van de carrosseriebouw.

In 1967 keert hij terug naar Frankrijk en gaat hij werken voor Brissonau & Lotz. Hier is Bracq onder andere betrokken bij het ontwerp van de Train Grande Vitesse (TGV) en bij het BMW-prototype op basis van de 1600 TI. Daarnaast levert Paul Bracq ook nog een bijdrage aan de designstudie voor een Coupé op basis van de Simca 1100.

In 1970 accepteert Paul Bracq de functie van Adjunct Directeur Design bij BMW in München. Tijdens zijn loopbaan bij BMW houdt Bracq zich onder andere bezig met de leiding over de ontwerpen van de BMW 520, de BMW 2002 Turbo, de BMW 320 en de BMW 630 Coupé. Daarna gaat Bracq aan de slag met het ontwerp van de nieuwe 7-serie van BMW. Ook werkt hij aan projecten als de BMW Turbo concept car en aan coupés en berlines met twaalfcilinder motoren. Door de oliecrisis zijn deze projecten echter afgeblazen. Positief punt voor Bracq is dat de BMW Turbo prototype in 1973 door de Revue Automobile Suisse gekozen werd tot “Concept Car of the Year 1973” en won in zijn categorie de 1992 “Bagatelle Concours d’Elegance”.

In 1974 keert Paul Bracq opnieuw terug naar zijn vaderland en wordt hij Chef Interieurdesign bij Peugeot. Bracq is in deze periode nauw betrokken bij het ontwerp van de Peugeot 305, de Peugeot 505, de Peugeot 205, de Peugeot 405, de Peugeot 106 en de Peugeot 406. Ook realiseert hij het ontwerp van het privé transportmiddel van de paus, ontwikkelt hij interieurs voor de concept cars Quasar, Proxima en Oxia. In zijn Peugeot-periode levert Paul Bracq eveneens bijdragen aan internationale conferenties over carrosseriebouw in Frankrijk, Finland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en de Verenigde Staten en is hij lid van de Automotive Fine Art Society (A.F.A.S.) in California.

In 1989 behaalt hij de eerste prijs voor een olieverfwerk tijdens het A.F.A.S.-concours in Pebble Beach. Paul Bracq’s productieve carrière als illustrator, schilder en beeldhouwer beslaat een periode van 41 jaar en zijn tentoonstellingen zijn wereldwijd erkend. Zo exposeert hij o.a. in New York, Dallas, Pebble Beach, Reno, Helsinki, Turijn, München, Stuttgart, Molsheim, Wiesbaden, Bordeaux en Paris.

In 1996 stopt Paul Bracq zijn werkzaamheden voor Peugeot.

Back To Top
Zoeken