Skip to content

L’Asterix alsacien heeft zijn laatste rit gereden

Het is al weer 11 jaar geleden een kleurrijk figuur overleed uit de historie van Peugeot. Op 71-jarige leeftijd stierf Henry Dangel, oprichter van Automobiles Dangel en bekend als producent van vierwielaandrijving voor onder andere Peugeots. Dangel was een gedreven uitvinder en gepassioneerd autoliefhebber. Dankzij zijn onstuitbare energie wist hij het bedrijf te laten groeien tot een productie van – tot op heden –  rium 25.000 4×4-voertuigen van de merken Peugeot, Citroën en Fiat. Een korte terugblik op ruim 35 jaar Peugeot Dangel.

Henry Dangel wordt in het jaar 1935 in de Franse Elzas geboren. Als elektrotechnicus werkt hij in diverse bedrijven, maar de passie voor auto’s voert de boventoon. In 1969 ontwerpt hij een boot waarmee hij zich tijdens wedstrijden langs de Franse kust in de kijker weet te varen. Daarna ontwerpt Dangel een veringkit ter verbetering van de wegligging van de Renault Alpine. Als hij midden jaren ’70 dealer wordt van lichtgewicht BBS-velgen, raakt zijn bedrijf in een stroomversnelling. Vrijwel direct daarna stort hij zich in de wereld van de Formule 1 en 3.

Ontwikkeling 4×4-onderstellen

In 1973 – het jaar van de oliecrisis – moet Dangel alle zeilen bijzetten om te overleven. De crisis geeft ook stof tot nadenken. In deze tijden is autoracen een gevaarlijke en onstabiele business. Op zoek naar stabiliteit besluit hij zich te verdiepen in de wereld van 4×4-techniek. In 1975 vraagt BBS hem een filiaal in Frankrijk te openen. Drie jaar later produceert het bedrijf 20.000 wielen per jaar in een fabriek met 70 personeelsleden.

Dangel slaat niet veel later een directiebaan bij BBS af, want hij heeft de afgelopen jaren stug doorgewerkt aan zijn plan om een 504 break op een 4×4-onderstel te plaatsen. In 1978 gaat hij met dit concept naar Peugeot. Daar wordt zijn voorstel positief ontvangen. Nadat de voorproductiemodellen eerst grondig aan de tand zijn gevoeld, gaat Peugeot begin 1980 officieel akkoord met de bouw van de 504 break 4×4 Dangel.

Afzet

De Dangeluitvoeringen vinden vooral aftrek bij boeren en overheidsinstanties. Afrika blijkt ook een belangrijk afzetgebied te zijn. Na de 504 is het de beurt aan de 505 break en de Partner. Omdat de laatste op een gemeenschappelijk platform wordt gebouwd, kan ook de Citroën Berlingo van een Dangelonderstel worden voorzien.

Gepassioneerd uitvinder

Henry Dangel was vooral uitvinder in hart en nieren. Zijn passie voor techniek ging tot het uiterste. Zijn naam moest verbonden zijn aan alleen de beste kwaliteit en service. Deze formule leverde niet alleen trouwe klanten op, maar sleepte het bedrijf uiteindelijk ook door economisch barre tijden. De hardnekkigheid en tomeloze energie van Dangel leverden hem de bijnamen ‘L’Asterix alsacien’ en ‘Le magicien de Sentheim’ op.

Tot op de dag van zijn dood is Henry Dangel bezig geweest met het ontwikkelen van 4×4-techniek. Zijn laatste wapenfeit betreft een elektromagnetische transmissie; bij zijn overlijden nog als prototype, maar nu al weer lange tijd in het assortiment.

 

Back To Top
Zoeken