Skip to content

Peugeot vertegenwoordiging in Nederland

In 1894 zag Jacob Verweij hoe een Peugeot de legendarische race Parijs-Rouen won. Hij was meteen gefascineerd van het merk Peugeot. Jacob reisde er  voor af naar Sochaux om meer van het merk en de auto’s te leren in de Peugeot-fabrieken. Enkele jaren later importeerde hij in 1898 de eerste Peugeot in Nederland.

Autopioniers

Jacob Verweij kreeg hulp van een compagnon, Barend Lugard en samen werden de officieel vertegenwoordiger van Automobiles Peugeot in Nederland. Dat ging niet zonder succes. In 1900 waren er al 117 geregistreerde auto’s  in Nederland en daarvan waren er 26 van het merk Peugeot. In 1903 bestond het totale wagenpark van Nederland voor 26% uit Peugeot’s!

Vooroorlogse periode

Het automobilisme en de populariteit van Peugeot groeiden snel  in de lage landen. In 1913 echter raakten Verweij & Lugard de import kwijt en vervolgens namen verschillende ondernemers de import van Peugeots over.  Tijdens de Eerste Wereldoorlog  1914-1918 zakte de autoverkoop volledig in.

Een welbekende naam uit de Nederlandse autowereld pakte na de Eerste Wereldoorlog  de draad succesvol weer op. Het in 1878 opgerichte en sinds 1917 in Utrecht gevestigde bedrijf Gebroeders Nefkens ontwikkelde zich tot een landelijk netwerk van Peugeot-dealers  in Nederland.

In 1929 verkochten de Gebroeders Nefkens ruim  161 Peugeots en enkele jaren later, in 1933, werd Gebroeders Nefkens benoemd tot importeur. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland nog ruim 1750 Peugeot’s verkocht.

Naoorlogse periode

Na de Tweede Wereldoorlog kwam de economie weer langzaam op gang.  In die periode tot 1962 kende Nederland twee importeurs. Boven de  rivieren waren het  de Gebroeders Nefkens die het merk vanuit Utrecht  vertegenwoordigden en beneden de rivieren was dat de Nijmeegse  firma Van Den Boogaard.

Na 1968 ging het importeursschap over op Gebroeders Nefkens die dat landelijk ging doen. Het dealernetwerk van Nefkens groeide snel en professioneel. Uiteindelijk besloot Peugeot het importeurschap voor eigen rekening te nemen in Nederland en ging Nefkens als dealergroep verder met de verkoop van Peugeot’s.

Peugeot Nederland

Door de overname van het importgedeelte van Nefkens door Automobiles Peugeot ontstond in 1982 het huidige Peugeot Nederland. Eerst aan de Uraniumweg in Utrecht met later een uitbreiding van Peugeot Experience in Breukelen langs de  A2. Inmiddels heeft Peugeot Nederland zijn intrek genomen aan de Lemelerbergweg in Amsterdam.

Back To Top
Zoeken