Skip to content

La Fete des Limousines

Op 2 september 2018 vindt er weer een nieuwe editie plaats van ‘La Fete des Limousines’. Reden genoeg om alvast een paar mooie Franse limousines in de schijnwerpers te zetten.

Franse limousines zijn altijd een beetje eigenzinnig geweest. Een Peugeot 607, 604 of Citroën CX, C6 kocht je niet uitsluitend voor de status, maar omdat je er graag in wilt rijden. De Franse limousine is in de afgelopen decennia een comfortabele reisgenoot gebleven. En bovendien: stijl schreeuwt niet.

In de topklasse van Peugeot en Citroën is sinds de 604 en CX niet heel veel veranderd. Natuurlijk zijn de materialen en technieken verbeterd, maar beide auto’s staan nog steeds model voor de typisch Franse limousine: comfortabele rij- en stuureigenschappen en een bijzonder luxe uitrusting. Het rijden in een dergelijke auto is eerder een levensstijl. Uitrusten tijdens een lange reis is iets wat berijders van een Franse limousine zullen herkennen. In dit artikel hebben we twee generaties limousines bijeengebracht voor een rendez-vous op topniveau. 

 

604: statig 

De Peugeot 604 werd in 1975 geïntroduceerd op de Salon van Genève. Automobiles Peugeot presenteert de auto als het ‘elegantste Franse topmodel’ en spreekt van ‘een geslaagde mengeling van classicisme en verfijning’. De Peugeot 604 moest dan ook het symbool van een zekere levenskwaliteit belichamen met een statig voorkomen. Dat is bij de typen die de 604 opvolgden ook zo gebleven. 

De 604 was bij de introductie voorzien van een 136 pk sterke lichtmetalen 2.664cc V6-benzinemotor met enkele of dubbele carburateur. Eigenlijk had deze voiture een V8 moeten krijgen, maar de situatie rondom de oliecrisis liet dit in die tijd niet toe. 

 

CX: opvallend 

De Citroën CX verscheen een jaar eerder op de markt, in 1974. De CX was de opvolger van de ID/DS en beschikte opnieuw over Citroën’s unieke hydropneumatische wielophanging. Geïnspireerd door het ontwerp van de BMC 1800 van Pininfarina tekende ontwerper Robert Opron een aerodynamische hatchback met een gladde zijkant, een hellende motorkap en een grote achterruit. Hij voegde er nog enkele bijzondere zaken aan toe, zoals een holle achterruit, koplampen in een vorm die nog nooit iemand bedacht had, halfbedekte achterwielen, de DIRAVI-stuurbekrachtiging zoals op de Citroën SM, en een gigantische voorruit die schoongehouden werd door slechts één wisser. 

Ook het interieur was bijzonder met op het dashboard de zogenoemde ‘lunule’: een ergonomisch handige, bijzondere verzameling van snelheidsmeter, toerenteller en clignoteur De snelheid werd weergegeven door cijfers die voor een venster liepen. Dit sprak menig autoliefhebber tot de verbeelding. 

 

607: trefzeker 

De 607 heeft zijn positie in de topklasse beter veroverd dan zijn voorgangers. In dit segment – dat wordt gedomineerd door de bekende grote merken – is de 607 misschien wel de meest succesvolle limousine van Peugeot ooit. De 607 is een lange, elegante en statige berline, met vloeiende zelfbewuste lijnen. In het luxe en fraai vormgegeven interieur is het aangenaam toeven. Het is dan ook een auto die zich meer dan zijn voorgangers laat zien op de weg. 

 

C6: rétro future 

Citroën weet traditioneel alle schijnwerpers op zich gericht als er een nieuwe limousine wordt geïntroduceerd. Bij de CX was dat zo, en bij de C6 is dat eveneens het geval. Herkenbaar is het progressieve lijnenspel van het exterieur, gecombineerd met het ontwerp van het interieur. Zo is het Citroën gelukt om met tijdloze stijlelementen (exterieur met referenties aan de CX) en technisch vernuft de harten van menig autoliefhebber opnieuw sneller te doen kloppen. De C6 was niet zo baanbrekend als de DS of de CX tijdens hun introductie. ‘Rétro future’ is toch zeker het gevoel dat deze auto bij ons oproept. 

 

Kruisbestuiving 

Mooi om te zien is dat PSA Peugeot Citroën nog steeds gebruikmaakt van de mogelijkheid om meerdere potentiële klantengroepen tegelijk te bedienen. Midden jaren zeventig was de Peugeot 604 er toch vooral voor de nuchtere klant, terwijl de Citroën CX sterk op het gevoel speelde. 

Anno 2018 is er in dat opzicht niet veel veranderd. Peugeot richt zich nog steeds op limousines met trefzekere eigenschappen, al is de zes momenteel niet in het modelaanbod opgenomen, de 508 doet er niet voor onder. Daarnaast zou Citroën weer een uitdagende creatie op de weg zetten die nekken zal doen rekken. Er is zelfs een nieuw merk uit ontsproten: DS. Zoals traditie is bij een echte Citroën, was de C6 anders, eigenzinnig en eigenwijs. Revolutionair is de auto niet: de C6 biedt geen echte futuristische techniek of baanbrekende vormgeving die de geschiedenis in zou gaan als vernieuwend.

 

Met de CX was dat wel andere koek. Niet alleen het design was vernieuwend, ook het interieur was een ware belevenis. Allerlei knoppen voor licht en richting moesten worden ingedrukt en aan de stuurkolom was geen bedieningshandel te vinden. Overeenkomsten met de C6 zijn er wel, bij benadering dan. De kilometerteller in cilindervorm achter jampotglas bij de CX deed denken aan de hoogtemeter in een vliegtuig. De C6 heeft een head-up display waarbij informatie over snelheid en dergelijke op de voorruit wordt geprojecteerd. Ook het opbergvak in de portieren is herkenbaar. Bij de Peugeots 604 en 607 zijn minder overeenkomstige stijlelementen terug te vinden. Toch stralen de limousines van Peugeot dezelfde rust uit in het interieur. 

 

La Fete des Limousines

Zondag 2 september 2018 verzamelen zich op Fort Isabella in Vught enkele honderden Franse prestige-sedans en hun eigenaren. Daarmee staat de zesde editie van La Fête des Limousines voor de deur, het evenement dat in een gezellige en luchtige sfeer de vierdeurs topmodellen van Citroën, Peugeot, Renault en Talbot laat schitteren.  Meer info is te vinden op http://fetedeslimousines.nl

Fort Isabella
Reutsedijk 7
5264 PC Vught

Back To Top
Zoeken