Skip to content

De concertvleugel van Peugeot

 Je zou niet direct een concertvleugel en Peugeot met elkaar in verband brengen. Maar niets is minder waar. Onlangs vond een uniek concert plaats bij Visscher Peugeot met een bijzondere concertvleugel in de hoofdrol. Het instrument is ontworpen in het Peugeot Design Lab in samenwerking met de fameuze Franse vleugelbouwer Pleyel. De drijvende kracht achter dit project is Cathal Loughnane, de 35 jarige Chef van Peugeot Design Lab. Hij gaf een exclusief interview aan La Vie de Lion over zijn favoriete project waar nog steeds muziek in zit.

Het begon allemaal op een regenachtige dag in maart. Ondernemer Henk Visscher begeeft zich graag midden tussen zijn familie, zijn klanten en medewerkers. Henk is een echte levensgenieter en organiseert geregeldeen evenement. En dan bij voorkeur een muzikaal evenement, ‘want daar kan jong en oud altijd aan meedoen’. Henk organiseert al ruim 10 jaar muzikale evenementen samen met professioneel pianist Jeroen van Veen. Op die regenachtige dag in maart kwam Jeroen met  het idee om de Pleyel Peugeot naar Culemborg te halen voor een concert. De wereld werd even omgekeerd want Henk kende het bestaan van de Pleyel Peugeot vleugel nog niet. Na enkele telefoontjes en mailtjes met het hoofdkwartier van La Marque  begon het idee al snel vorm te krijgen.

Onlangs was het dan zover. Visscher presenteerde een klassiek en pop repertoire voor ruim 1.000 gasten. De werkplaats veranderde, tussen de 20 bruggen, in een echte concertzaal en de Pleyel Peugeot designvleugel maakte zijn debuut op Nederlandse bodem. In de twee weken erna stond het instrument prominent in de showroom en mocht een enkele ervaren pianist de vleugel bespelen.  Zo’n ‘chance of a lifetime’ laat je als pianist niet snel aan je voorbijgaan.

De Pleyel Peugeot is een intense samenwerking van twee merken die tot het Franse historische erfgoed behoren. Het  Franse Pleyel uit 1809, is de oudste vleugelbouwer ter wereld. Het 200 jaar oude merk Peugeot, waarvan 120 jaar als autofabrikant, behoeft natuurlijk geen introductie in dit magazine. Het Peugeot Design Lab is een jonge dochteronderneming van PSA en ontwerpt voor externe klanten buiten de automotive industrie. Het Peugeot Design Lab heeft in juni 2012 de deuren geopend en de designafdeling wordt geleid door directeur Cathal Loughnane. De Pleyel Peugeot is een van de eerste projecten van het Peugeot Design Lab.

 

Cathal Loughnane

Cathal Loughnane, geboren in Ierland, gaf exclusief interview aan Le Lion over de designvleugel die Peugeot maakte voor Pleyel en zijn eigen visie op design. Cathal begon zijn carrière in 1999 bij PSA en werkte aan talloze projecten. Cathal: “Ik werkte ruim 10 jaar aan verschillende projecten op het gebied van interieurontwerp binnen PSA. Het interieur van de Citroen C-Cactus is onder andere van mijn hand. In 2010 kreeg ik de kans om het nieuw op te richten  Peugeot Design Lab te leiden. Die kans greep ik graag natuurlijk.”

Hoe blijft de identiteit van Peugeot bewaard in non-automotive design?

“Het Peugeot Design Lab werkt voor opdrachtgevers buiten de automotive sector. Denk hierbij aan opdrachtgevers zoals Airbus Helicopters, E. Leclerc supermarkten en Bombardier treinen en vliegtuigen. Peugeot is altijd een merk geweest dat verschillende producten heeft geproduceerd. Dat deed het bedrijf al ver voordat het voertuigen produceerde. We zijn een vooruitstrevend merk. De herkenbaarheid van Peugeot zit niet altijd zozeer in het design maar vooral in de beleving die gebruikers met onze producten ervaren. Peugeot richt zich er op een nieuw perspectief te bieden op een gebruikservaring. Daarmee helpen wij mensen een stapje verder de toekomst in.”

Waarom een concertvleugel?

“Vanaf het moment dat het Peugeot Design Lab haar deuren opende zijn we op zoek gegaan naar een uniek concept waarmee we onze visie konden laten zien aan de buitenwereld. Een van onze teamleden heeft een grote passie voor muziek. In zijn vrije tijd componeert hij muziekstukken en hij stelde voor om een concept rondom een piano te ontwikkelen. Dit werd onze grote uitdaging. Het instrument wordt al ruim 350 jaar gebouwd en het basisontwerp van een piano of een vleugel is in al die jaren nauwelijks doorontwikkeld. We betrokken de oudste en meest ervaren pianofabrikant van Frankrijk bij ons plan. Samen hebben we uren aan de tekentafel gestaan. Het resultaat was een concertvleugel die een nieuwe beleving biedt voor de luisteraar én de pianist.”

Welke nieuwe ervaringen brengt dit ontwerp met  zich mee?

“Voor het eerst in de geschiedenis van de piano, kan het publiek de pianist zien spelen van alle kanten. Hierdoor is er  een hogere mate van interactie met het publiek mogelijk. De pianist, op zijn beurt, hoort het geluid van het instrument tijdens het spelen veel beter. Hierdoor ervaart de pianist de klanken uit de vleugel intenser als ooit tevoren.

 

Wat maakt het ontwerp onderscheidend van andere vleugels?

“Voor de stabiliteit van de vleugel zijn de drie poten vervangen door een enkel, breed onderstel. Hierdoor krijgt de vleugel een zwevend effect. Dat is nog niet eerder toegepast bij een concertvleugel.

De  muziekstandaard is helemaal geïntegreerd in het  ontwerp en kan worden ingeklapt in de vleugel. We hebben nieuwe materialen gebruikt die voor een vleugel  A-typisch zijn. Het binnenwerk is nog steeds een combinatie van hout en staal maar de kast en het onderstel zijn van lichtgewicht koolstofvezel. De vleugel heeft ook een openingssysteem waardoor de bovenzijde zonder veel inspanning kan worden geopend. De afwerking is met technieken en materialen uit de autowereld gedaan en geeft de vleugel een onberispelijk effect. Kennis, technieken en inspiratie uit verschillende branches kwamen samen  in dit ontwerp.  ”

Van welk ontwerp wordt jij nu blij?

“Ik vind de Peugeot 308 echt subliem. Ik rijd zelf een 308 GT en het dashboard van deze  auto in het bijzonder vind ik echt prachtig. Maar het maalwerk van de Peugeot pepermolen spant de kroon. Het maalwerk is wereldwijd beroemd om zijn hoge kwaliteit. In 1842 werd het maalwerk op de markt gebracht en in 1860 verscheen er een verbeterde tweede generatie maalwerken. De derde generatie dateert van 1890 en is sindsdien ongewijzigd  gebleven. Het maalwerk van een Peugeot pepermolen heeft een levenslange garantie en het is er wereldberoemd mee geworden. Dat vind ik inspirerend en geeft mij de drive om elke dag aan de tekentafel te werken aan ontwerpen die toekomst  hebben.”

 

Piano-Peugeot-Design-Lab-pour-Pleyel Piano-Peugeot-Design-Lab-pour-Pleyel (2) peugeot-design-lab-Piano-Pleyel-design-04

 

 

 

Back To Top
Zoeken