Skip to content

Injectiespuit op vier wielen

De Fransen blinken er in uit: het bouwen van kleine snelle scheurijzers. Op het eerste oog lijken het opgepepte versies van het gezinsmodel. Echter eenmaal plaatsgenomen achter het stuurwiel is meteen duidelijk dat het maximaal scheurplezier betreft en zonder onaangename verrassingen.

De oorsprong gaat ver terug, al naar de jaren ’60 en ’70 zoals met de Renault Gordini en Simca 1000 Rallye. Peugeot voegde daar in de jaren ’80 de inmiddels legendarische 205 GTi aan toe. Maar de 205 is compact en niet de kleinste. Daarvoor moeten we bij de 106 zijn. Ook van de 106 zijn snelle versies verschenen, zoals de 106 XSi en de Rallye.

De 106 Rallye werd op 1 november 1993 aan het publiek voorgesteld. Dit snelle lichtgewicht racemonstertje liet zoveel mogelijk gewicht in de fabriek achter. Zo had de Rallye geen elektrische ramen en spiegelverstellers, geen extra verstralers en geen lichtmetalen velgen. Een Rallye hoort eigenlijk in de traditionele kleurstelling witte carrosserie en rode vloerbedekking en rode veiligheidsgordels.

Met de 106 Rallye heb je 110pk onder het pedaal. Het is een auto waar je flink mee kan gummen. Van 0-100 in slechts 9,3 seconden men een maximum snelheid van 190km/u.

Een gewone 106 is gebouwd om boodschappen mee te doen, je schoonmoeder naar de bingo te brengen of de kids naar het sportveld. Met de Rallye kan dat ook maar daar is hij niet voor gemaakt. De 106  Rallye is een injectiespuit op vier wielen waarbij de afstemming – pedalen, besturing, motor – gericht is om plezier mee te maken op het asfalt. Bij elke bocht een shotje adrenaline. En nóg een keer…

rallye08 rallye07 rallye06 rallye05 rallye04 rallye03 rallye02 rallye01

 

Back To Top
Zoeken