Skip to content

Leeuwen Downunder

Op 1 februari 1953 wordt de Australische Motorsport Confederatie opgericht en in september 1953 wordt de eerste Australische rally georganiseerd. Het bedrijf Redex, bekend van smeermiddelen en onderhoudsproducten, wordt hoofdsponsor van de rally. Een goede zet want de naam Redex Rally is inmiddels wereldberoemd geworden. Peugeot wil uiteraard deelnemen aan dit evenement en regelt via één van haar locale importeurs, Harden & Johnson Ltd de inschrijving voor het grootste deel van de 203’s die zich aanmelden voor de start. De rally moet de bekendheid en het imago van het merk op dit continent verbeteren. Deelname betekent een goede promotie van de Peugeot 203, die al sinds 1949 in Nieuw-Zeeland leverbaar is. De eerste Australische 203 is een zwarte 203A uit juli 1951, die eveneens via het buurland Nieuw-Zeeland het land binnenkomt. Ken Tubman en John Marshall weten met hun 203 de eerste plaats te veroveren en de andere 187 ingeschreven auto’s achter zich te laten. Opvallend was ook dat van de 11 deelnemende 203’s er 10 de eindstreep haalden.

Successen

In 1954 boekt Peugeot weer een positief resultaat door de tweede plaats te veroveren. Ford weet de rally dan wel op zijn naam te zetten maar alle ogen zijn op de 203 gericht. In 1955 is Redex voor de laatste maal sponsor van het evenement. Peugeot komt als eerste over finish maar door een klacht van Volkswagen zakt de 203 helaas terug naar een vijfde plaats. Dit was dan ook de laatste maal dat Peugeot aan de rally deelnam. De rally wordt nog tot 1959 georganiseerd en ondanks de nieuwe sponsors blijft het publiek dit evenement de Redex-Rally noemen.

 

Redex re-run

In juli 2003, 50 jaar na de start van de eerste editie, heeft er speciaal voor liefhebbers een Redex-rally re-run plaatsgevonden. Drie initiatiefnemers werkten ruim drie jaar aan het opsporen van de oorspronkelijke route van de eerste rally. Na veel speurwerk werd de route opnieuw uitgezet waarbij de gevaarlijkste situaties vermeden werden om nare ongelukken te voorkomen. Met de steun van Peugeot en Redex kon de rally van start gaan. Ruim 90 equipes verschenen aan de start. Peugeot was in ruime mate vertegenwoordigd en er was zelfs een originele 203 uit de eerste Redex bij. U begrijpt natuurlijk dat een aantal leden van de Australische Peugeot Club de kans gegrepen hebben om deze legendarische rally nog eens over te doen.

Ewan Kennedy schreef hierover in Autoguide: “De auto’s mogen dan al op leeftijd zijn, ze presteren nog als jonkies. Hun eigenaren kunnen beslist goed autorijden en weten wat plezier maken is. Tussen de lange etappes door vermaken de rijders zich met enkele spectaculaire proeven tussendoor. In een kleine arena springt het stof alle kanten op tijdens een slalom en een dag later hoor je de banden gillen tijdens een heuvelklim.

Overal waar we langs reden zagen we de mensen glimlachen en zwaaien. ’s Avonds bij het kampvuur kwamen de verhalen los. Dan merk je ineens dat je met een bond gezelschap op reis bent en zo raak je maar niet uitgepraat. Zoveel kilometers met klassiek materieel rijden schept een band voor het leven.”

De bijna 11.000 kilometer lange rit duurde enkele weken en werd door alle voertuigen uitgereden. Sommige stukken van de route ging over onherbergzaam terrein want dat is bijna onvermijdelijk in het uitgestrekte Australië. Vijftig jaar later in de re-run reden dezelfde auto’s, dezelfde route, met aan het stuur jongens die er vroeger van gedroomd hadden om dit eens mee te maken. En de Peugeot’s? Die gaven geen krimp want je hoeft de oude maestro geen nieuwe trucjes te leren…

Back To Top
Zoeken