Skip to content

Museumstukken in bedrijf

De 304 is voor sportieve mensen, als we brochure uit 1974 mogen geloven. De slanke lijnen van de 304 break laten een moderne, compacte en luxe auto zien. Een auto waar zonder problemen bij de sportclub mee kan worden voorgereden. De 304 had een dwarsgeplaatste aluminium viercilindermotor met vier onafhankelijk geveerde wielen en bekrachtigde schijfremmen aan de voorwielen. In 1974 was deze auto van de nieuwste technieken voorzien. De bijna 4 meter lange break was comfortabel uitgevoerd met bekleding van afwasbaar Teppline en een opklapbare achterbank waardoor de laadruimte nog groter werd. Tegenwoordig is dat gewoon, in 1974 was dat wel het vermelden waard. De laadvloer is bekleed met mahoniekleurig formica voorzien van zwartrubberen glijribbels. Achterruitverwarming was een optie. De zelfdragende stalen carrosserie was buitengewoon gevoelig voor het roestduiveltje, ook al werd deze carrosserie behandeld met het roestwerende electrophorèse-systeem. Dit probleem zorgde ervoor dat de 304 tegenwoordig een zeldzaamheid is.

12-YB-94

Deze 304 break SL (super luxe) is niet uit Nederland afkomstig maar uit het Franse Échirolles, vlakbij Grenoble. Henk Gille, de huidige eigenaar, kocht hem van iemand die de 304 uit Frankrijk haalde. Veel details verkeren in nieuwstaat, zoals het interieur en de ruime, met glijribbels betimmerde achterbak. In de kleur Vert Métallisé, een kleine 55.000 kilometers op de klok en met slechts hier en daar wat kleine parkeerdeukjes is dit exemplaar mooi oud geworden. Het model 1973, dat werd verkocht in 1974, is uit het geboortejaar van Henk. Een mooie herinnering aan vroeger en herkenbaar uit de destijds door Henk platgelezen brochure van deze 304. Voor hem is zijn 304 break zó uit de brochure gereden…

Museumstukken in bedrijf

De 304 in dit artikel wordt vergezeld door een historische Saviem stadsbus uit 1974 die museaal zorgvuldig voor het nageslacht wordt bewaard. Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) is gevestigd in een authentieke tramremise. Het museum is een samenwerkingsverband van twee stichtingen, het Haags Bus Museum (HBM) en het Haags Tram Museum (SHTM). Het museum wordt helemaal bemand door vrijwilligers. Het museum biedt sinds de opening in 1989 een brede kijk op de historie van het Haagse openbaar vervoer en enige streekvervoerders zoals de vroegere CITOSA en NZH.

Het is uniek dat de historische verzameling trams en autobussen in de collectie ook nog eens rijdend wordt ingezet voor het maken van publieksritten op de openingsdagen van het museum. De oudste rijdende tram dateert uit 1905 en de oudste bus uit 1943. Bijna al deze museumstukken zijn gerestaureerd en met veel liefde teruggebracht in de oorspronkelijke staat. Naast het rijdende materieel is ook veel zorg besteed aan het inrichten van steeds wisselende exposities. Dit museum met de rondritten laat u de sfeer van het reizen uit het verleden herbeleven.

Klassieke vervoermiddelen in historisch pand

De hoge kwaliteit van het restauratiewerk bleef ook bij gemeente Den Haag niet onopgemerkt. De meerderheid van de klassieke trams en bussen in het museum werden op voorspraak van de afdeling Monumentenzorg van deze gemeente ingeschreven in het plaatselijke monumentenregister en staat officieel te boek als Haags roerend monument van techniek en nijverheid. Den Haag is hiermee voorlopig de enige gemeente in Nederland die het historische belang inziet van oude trams en bussen als (lokaal) cultureel erfgoed.

De monumentenstatus geldt evenzeer voor het remisegebouw dat als museum dient. Deze remise is door de Haagse gemeentearchitect Schadee ontworpen. De remise inclusief bijgebouwen kreeg na aanhoudende inspanningen van het HBM en SHTM in 1989 als eerste gebouw in Nederland het predikaat Monument van Techniek en Nijverheid toegekend en op de landelijke monumentenlijst geplaatst. Juist dit jaar bestaat deze remise 100 jaar. Wie de omvang van het gebouw bekijkt kan bijna niet voorstellen dat het binnen 6 maanden na het slaan van de eerste paal, compleet ingericht in gebruik kon worden genomen.

 

 

Back To Top
Zoeken