Skip to content

402 Andreau aërodynamisch concept

Het is 1936. Europa worstelt nog steeds met een recessie. De uitbundigheid van de jaren ’20 is niet meer. Door de sterke economische teruggang zijn grote bedrijven als Automobiles Peugeot genoodzaakt efficiënt te werken. Producten en productiewijze van het merk worden hierop aangepast. Bij autodesign speelt aërodynamica een steeds belangrijkere rol. Kracht en snelheid worden tot kunst verheven, een tijdsbeeld dat tot op de dag van vandaag populair gebleven is.

Het prototype Jean Andreau, een gerenommeerde ingenieur in de aërodynamica, die van Peugeot de opdracht kreeg om z’n kennis toe te passen op de 402 spreekt menigeen tot de verbeelding. In 1936 zijn er 5 exemplaren gebouwd. Het exemplaar op de foto’s stond in 1936 op de Salon van Parijs en maakt tegenwoordig deel uit van de collectie van het museum van l’Aventure Peugeot in Sochaux.

Citaten uit het dossier over deze bijzondere auto uit 1936: “Peugeot maakt de eerste rationele carrosserieën – Voor een automobiel moet men een carrosserie ontwerpen die aan de eisen van comfort voor de passagiers voldoet en tegelijk een vloeiende vorm heeft volgens de natuurkundige wetten voor vermindering van de weerstand.”

“Een wetenschappelijke carrosserie – De verticale staartvin speelt een belangrijke rol bij de balans van de auto op hoge snelheid doordat het centrum van de druk in dwarsrichting verder naar achteren wordt verplaatst. De 402 ANDREAU werd gebouwd op een chassis van de standaard 402, met een 4-cilinder lijnmotor van 1.991 cm3 en een versnellingsbak met elektromagnetische Cota-koppeling.”

“Als men, zonder wijzigingen aan te brengen aan het chassis, hierop een normale carrosserie zou plaatsen, blijkt dat de auto met de ANDREAU-carrosserie een brandstofbesparing van 30% op zou leveren. Daarnaast heeft een ANDREAU 402 een 40 % hogere topsnelheid dan een 402 met een normale carrosserie. De speciale ANDREAU-carrosserie is alleen als prototype gebouwd en zal niet in het normale leveringsprogramma worden opgenomen. Peugeot heeft veel geleerd van de technieken die zijn toegepast en heeft die kennis gebruikt bij de bepaling van de lijnen van de 402 en de 302.  Door de verlaging van de vloeiende vormen van de rationele carrosserie van de 302 en de 402 hebben deze auto’s een uitstekende wegligging, een hoge maximumsnelheid en een laag verbruik.”

Deze mysterieuze 402 blijft fascineren. Tijdens de Autosalon van Genève in 2005 kreeg dit model nog een plaatsje tussen de laatste modellen. Deze 402, met de karakteristieke vin achterop die ergens doet lijken op een duikboot, is één van de meest opvallende prototypes uit de geschiedenis van Peugeot.

Back To Top
Zoeken