Skip to content

Het rijdende kantoor van Philippe Bouvard

De meeste Nederlanders zullen waarschijnlijk nog nooit van hem gehoord hebben, maar in Frankrijk is Philippe Bouvard al tientallen jaren wereldberoemd. Deze in 1929 geboren journalist begon zijn carrière in 1953 bij de toonaangevende krant Le Figaro. In de jaren ’70 kreeg hij een eigen radioprogramma en vanaf 1982 verzorgde hij jarenlang wekelijks een humoristische televisieshow.

 

Autoliefhebber

Bouvard was al ruim twintig jaar een groot autoliefhebber toen hij in 1980 op de Autosalon van Parijs kennismaakte met de verlengde Peugeot 604 van carrosseriebouwer Heuliez. De standaard 604 was met een lengte van 4,72 m al geen kleine auto, maar bij Heuliez vond men dat daar nog wel 62 cm bij kon, waardoor de 604 Limousine 5,34 m lang werd.

Philippe Bouvard was meteen verkocht toen hij dit model zag, omdat hij hiermee zijn liefde voor bijzondere auto’s mooi kon combineren met de noodzaak om naar zijn werk te gaan. Deze Peugeot leek hem de ideale combinatie van kantoor en huiskamer ineen, waarmee hij kostbare tijd kon besparen. Want met een ‘woning’ op wielen zou hij in de Parijse files voortaan gewoon door kunnen werken.

 

Speciale uitvoering

Opmerkelijk is dat fabrikant Heuliez zelfs een brochure van de 604 HLZ Limousine heeft laten drukken. Iets wat je eigenlijk niet zou verwachten bij een auto waarvan men tussen 1980 tot 1985 uiteindelijk slechts 159 exemplaren heeft gebouwd. Een minuscuul aantal natuurlijk, in vergelijking met de ruim 150.000 gewone 604’s die van 1975 tot 1985 van de band rolden. De 604 Limousine was met name bestemd voor ambassadeurs en captains of industry. Of Philippe Bouvard voordat hij zijn auto bij Heuliez bestelde eerst nog even de brochure heeft bekeken, is onbekend.

 

Extra’s

Nu was de ‘normale’ uitvoering van deze limousine al bepaald geen karig uitgerust model, maar toch vond Bouvard het noodzakelijk om zijn 604 te laten voorzien van een aantal – zeker voor die tijd – bijzondere extra’s. Tot de meest opmerkelijke behoren een tweede telefoonlijn, een televisie, een videorecorder, een tweede radio, een elektrisch opklapbare wortelnoten werktafel en een elektrisch bedienbare ruit tussen hem en zijn chauffeur.

Bovendien werd de auto op verzoek van Bouvard extra geluidsdicht gemaakt, zodat hij in relatieve stilte zijn programma’s kon voorbereiden. Voor de bekleding koos hij stof, terwijl leder meer op zijn plaats was geweest in deze luxe limousine. Maar over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. In 1982 kreeg hij eindelijk de sleutels van zijn ‘tweede huis’.

 

Stijl van leven

Voor Bouvard werd deze auto langzamerhand veel meer dan een vervoermiddel, een kantoor en een huiskamer. Het werd een stijl van leven. Zo zei hij in 1990: ‘Ik ben ondertussen zo gehecht geraakt aan mijn 604 dat ik indien nodig alle carrosserie- en mechanische delen zou willen vervangen om zo het comfortabele interieur te kunnen behouden!’ Zijn veel gefotografeerde auto had op dat moment al ruim 150.000 km gereden, altijd met een chauffeur achter het stuur, want zelf heeft Bouvard geen rijbewijs.

 

Geparkeerd in Sochaux

Hoewel Philippe Bouvard inmiddels allang rustig van zijn pensioen zou kunnen genieten, presenteert hij nog dagelijks van 16.00-18.00 u op radio RTL zijn populaire programma ‘Les grosses têtes’. De rust die hij zichzelf nog niet gunt, gunde hij gelukkig wel aan zijn bijzondere 604. Deze auto staat alweer enkele jaren definitief geparkeerd in het Musée de l’Aventure Peugeot in Sochaux, zodat nu iedereen van het kantoor van Philippe Bouvard kan genieten.

Back To Top
Zoeken