Skip to content

Stoffige kilometers door Afrika

De geschiedenis heeft al vaak genoeg bewezen dat er onder Peugeotrijders een groep rasechte avonturiers bestaat. Ze duiken overal ter wereld op. In Australië zochten in de jaren ’50 en ’60 coureurs met een Peugeot het avontuur in de outback. In diezelfde periode werd ook het avontuur in Afrika niet geschuwd. Europa ontbrak natuurlijk evenmin, met alle verschillende rally’s en races op de weg en op het circuit.

Maar dat avontuurlijke was niet tijdelijk. Tot op heden blijkt een Peugeot prima gezelschap onder zware wegcondities. In januari startte in Kaapstad een bont gezelschap met daarin enkele klassieke Peugeots voor een uitdagende rit door Afrika met als eindbestemming Zanzibar.

Deelnemende Peugeots
Onder de deelnemers is ook de bekende avonturier Didier Pijolet uit Aix-les-Bains in Frankrijk. Didier rijdt dit keer samen met zijn vader Jean-Pierre in de 203 commerciale. De rit gaat dit keer dus niet van Kaapstad naar Parijs, zoals deze heren dat in 2000 en 2004 al eens deden. De onrust in Kenia maakt dat te gevaarlijk. Daarnaast nemen ook een 403 commerciale (eigenlijk een verlengde begrafenisauto) en een 504 coupé in rallyuitvoering deel. Ook rijdt er een Citroën Traction Avant mee, die nog maar net terug is van een lange rit door Argentinië.

Hitte
De voertuigen werden door Ian Loubser – de voorzitter van de Kaapse Peugeot Club en berijder van een 404 GL – en zijn team van het schip gehaald. De rit vanuit de haven naar de tijdelijke stalling was, mede dankzij de 504 coupé rally, voor het team een hele belevenis.
Eenmaal van start bleek de weg van Kaapstad naar Springbok niet zonder hindernissen. De eerste pas, de Piekenierskloof, werd genomen. De temperatuur steeg in Bitterfontein tot wel 50 graden; ‘bitterwarm’, zoals Ian Loubser meldde. Onderweg waren bijna geen bomen om verkoeling onder te zoeken. Ook in de auto’s steeg de temperatuur tot 50 graden!

504 als sleepauto
De hitte eiste zijn tol. De achterhoede van de rally zocht en vond een pleisterplaats voor verkoeling, in de vorm van een zwembad, de voorhoede was te ver vooruit om hiervoor terug te rijden. En na enkele tientallen minuten kwam er een dringend telefoontje om hulp. De benzinepomp van de 403 overleed halverwege de route, en een defecte radiateur van de 203 wist de temperatuur onder de motorkap – maar ook de spanning in de cockpit – maar moeizaam te koelen. In de brandende hitte konden de berijders niet blijven staan, en verkoeling was nog ver weg.
Direct werd de weg vervolgd door de bezemwagen. De 403 had uiteindelijk een sleepje naar Springbok nodig van de aanwezige 504 break van Gerald en Jacqui Dunbar. Ondertussen werd in allerijl gezocht naar een vervangende benzinepomp voor de 403. En deze werd – met geluk – nog gevonden ook!

Tussenstop
Eenmaal aangekomen hadden de deelnemers en de Peugeots de hitte letterlijk en figuurlijk getrotseerd. Voor de radiateur van de 203 van Pijolet werd een speciaal bedrijf gevonden, dat de radiateur met plezier ontstopte. De 23 jaar oude 504 break, die als bezemwagen de 403 trok, kwam op het tandvlees aan in Springbok. De motor was nog net niet oververhit, maar met de meter zwaar in het rood wisten de 504 en 403 de tussenstop te halen. Bijna alle auto’s kampten met problemen vanwege de extreme warmte onderweg.

Tanzania
Na de gebruikelijke pitstop in Springbok werd de route door Afrika hervat: vele stoffige kilometers door Namibië, Zambia, Malawi en Tanzania, om uiteindelijk te eindigen in Zanzibar. De laatste berichten voor de sluitingsdatum van Peugeot Expo Magazine komen al uit Tanzania (richting Zanzibar). De karavaan ploegt voort door het Afrikaanse landschap, helemaal op eigen kracht. Het verloop van deze rally tot de finish is te lezen op www.peugeotexpomagazine.nl.

Tekst: Dawid Botha
Foto’s: Ian Loubser
Vertaling en bewerking: Maarten van der Velden

    

 

Back To Top
Zoeken