Skip to content

Sacré Numéro

Als er in 1977 met een leeg vel papier wordt begonnen aan project M24 staan er een aantal richtlijnen vast. Jean Boillot en zijn team moeten een auto ontwerpen die de 104 en de goedkopere 305-en gaat vervangen. Tevens moet de auto geschikt zijn voor de mechanische delen van zowel Peugeot als het zojuist overgenomen Citroën.

In navolging van het succes van de Golf GTI moet er ook voor worden gezorgd dat het subframe in staat is om vermogens tot 120 PK aan te kunnen. De opdracht om het koetswerk te ontwerpen werd bij zowel Pininfarina als ook bij het eigen Peugeot Styling centrum neergelegd.

Het model van Pininfarina werd als te traditioneel beoordeeld en Peugeot Styling kon met hun model verder om uit de M24 de 205 te ontwikkelen.

Waar eind 1977 de concepten nog veel weg hebben van een afgeronde 104 stonden begin 1980 de definitieve lijnen voor zowel de 5- als de 3-deurs modellen op papier en kon er begonnen worden met de productie voorbereidingen.

Ondertussen had een team onder leiding van Paul Bracq diverse interieurontwerpen gemaakt. Hierbij is er uiteindelijk gekozen voor een modern maar degelijk ontwerp. Een goede keuze naar zo blijkt want een aantal van de futuristische voorstellen komen inmiddels erg verouderd over.

In november 1981 wordt er in het kielzog van het 205 project, onder leiding van Jean Todt, gestart aan de ontwikkeling van een zeer bijzondere auto die zijn stempel zou drukken op het succes van de hele reeks: de T16.

Todt krijgt een team van 25 man en 1000m2 ruimte tot zijn beschikking om daarmee de ideeën uit zijn notitieboekjes uit te werken tot een auto die Peugeot op de rallykaart moet zetten.

Wereldnieuws
Het is 16 februari 1983, op de testbaan van Peugeot in Montefontaine worden twee auto’s uitgeladen: Het prototype van de T16 en een 5-deurs productieversie, voor het eerst in zijn uiteindelijke gedaante. De 205 is wereldnieuws!

Een week later gaan de eerst 5000 205jes naar de dealers en wordt in Genève het doek van de T16 gehaald. De automobielgeschiedenis gaat aan een nieuw hoofdstuk beginnen.

 

 

Bronvermelding
Autotheek 11, september 1983
205, Wie waagt die wint, Jean Louis Moncet
Peugeot 205 all models, Marcello Pirovano

Back To Top
Zoeken