Skip to content

Peugeot Talbot Sport en de 205 Turbo 16

1985 was het jaar van de grote voorbereiding van Peugeot op toekomstige rallysuccessen. Een jaar waarin – na een eerste deelname aan het wereldkampioenschap rally in 1984 – bij mens en machine de puntjes op de i gezet moesten worden. Peugeot was immers pas het jaar ervoor met een geheel nieuwe, en dus nog jonge, 205 Turbo 16 het rallyavontuur ingegaan. Maar 1985 bracht nog meer voorspoed dan gehoopt!

Ook in 1984 was het succes eerder gekomen dan verwacht. Al vanaf de eerste speciale proef bij de Tour de Corse wist men dat de equipe van Peugeot Talbot Sport met deze 205 kon winnen. Het concept van een vierwielaangedreven auto met een centraal geplaatste motor, die ook nog eens voorzien was van een turbocompressor, was zonder twijfel de goede technische keuze geweest.

De eerste overwinning

Het vervolg van het eerste rallyseizoen had alleen maar bevestigd dat dit eerste resultaat de toon zette voor een rallycarrière, waarin de Peugeot 205 Turbo 16 bij vrijwel alle rally’s in de kop van het klassement zou eindigen. Na de eerste overwinning met Vatanen-Harryman in de 1.000 Meren Rally in Finland werd het kunstje herhaald tijdens de twee daaropvolgende proeven van het wereldkampioenschap: de Rally van San Remo en de RAC rally.

Het programma voor 1985

Peugeot Talbot Sport was in 1985 dus geheel klaar om de strijd aan te gaan in het wereldkampioenschap rally (WRC). Sinds de start van de voorbereidingen in 1982 was het behalen van het wereldkampioenschap bij de merken het hoofddoel geweest, en dus werd er meegedaan aan alle rally’s die gepland stonden op de kalender van 1985.

In de meerderheid van de rally’s in 1985 werden twee 205’s Turbo 16 ingezet. Een derde auto werd bij een aantal rally’s ingezet om de equipe te versterken of om de constructeurstitel veilig te stellen. De derde auto werd ook gebruikt om technische ontwikkelingen voor de korte of middellange termijn door een van de rijders in de praktijk te laten testen. Tevens kon de auto binnen de geldende regels – indien dit noodzakelijk was – assistentie verlenen.

De rijders

Het team van Peugeot Talbot Sport bestond in 1985 uit drie equipes, die alle drie een exclusief jaarcontract hadden. Eerste rijder was de Fransman Bruno Saby. Hij was Frans rallykampioen in 1981 geweest en vormde een team met navigator Jean-François Fauchille. Daarnaast was er de equipe van de Finnen Timo Salonen en Seppo Harjanne. Ten slotte waren er Ari Vatanen, de winnaar van de drie rally’s in 1984 die ten grondslag lagen aan het succes van de 205 Turbo 16, en zijn compagnon Terry Harryman.

De organisatie

De gezamenlijke activiteiten van Peugeot Talbot Sport waren gevestigd in Boulogne. In totaal waren er circa honderd personen betrokken bij het rallyproject. De gehele divisie stond onder leiding van Jean Todt. 65 teamleden waren actief in de weer met de techniek van de rallyauto’s. Ten slotte waren er twintig mensen werkzaam op promotioneel gebied. Deze afdeling stond onder leiding van Jean-Pierre Nicolas.

Evolutiemodel

Op 1 april 1985, een jaar na de homologatie van de 205 Turbo 16, werd al het tweede evolutiemodel gepresenteerd. Voor de afdeling techniek waren er drie belangrijke motieven om deze evolutieversie te ontwikkelen. Op de eerste plaats: gewichtsreductie. Men wilde zo dicht mogelijk bij het reglementair vastgestelde minimumgewicht van 890 kilogram komen. Daarnaast was het doel het verhogen van het motorvermogen tot circa 450 pk, zonder de souplesse van de motor te verminderen.

Tot slot wilde men de verworven kennis van het seizoen 1984 integreren in het concept van de auto en werd geprobeerd de toegankelijkheid van de mechanische componenten van de auto en de kwaliteit van het remsysteem verder te verbeteren.

De races

Voor het seizoen 1985 waren de verwachtingen dus hooggespannen. De 205 Turbo 16 overtrof echter de stoutste dromen. Na schitterende overwinningen in Monte Carlo, Zweden, Portugal en een dubbele overwinning in Nieuw-Zeeland, werd met de zege in de 1.000 Meren Rally het wereldkampioenschap bij de merken behaald. Timo Salonen veroverde daarnaast de titel bij de rijders.

De civiele versie

Afgeleid van het rallykanon kwam er een ‘civiele’ 205 Turbo 16 op de markt, een tweepersoons sportwagen die in een oplage van 200 exemplaren gebouwd werd om de homologatie van de rallyversie voor groep B mogelijk te maken. De Turbo 16 had eveneens vierwielaandrijving. De motor, die een vermogen van 200 pk had, was centraal dwars geplaatst, vóór de achterwielen.

De verzamelaarswaarde van dit model is tegenwoordig erg hoog; veel hoger dan die van een gemiddelde gebruikte Peugeot. Prijzen voor de 205 T16 liggen tussen de 45.000 en 50.000 euro!

Back To Top
Zoeken