Skip to content

504 Blindata

Aan de buitenzijde lijkt deze 504 Coupé dezelfde elegante verschijning als andere Coupés, maar al snel blijkt dat we hier met een tamelijk zeldzame versie te maken hebben.  Deze exoot is uitgerust met een V6 injectiemotor. Het gaat ook om één van de laatste modellen, herkenbaar aan de stalen bumpers die in de kleur van de carrosserie gespoten zijn. Dat het hier om een echt uniek model gaat is alleen zichtbaar door het libretto di circolazione, het kentekenbewijs. Alleen op dat document zijn de bijzondere details van deze Coupé vermeld. Slechts één exemplaar is er van deze 504 Coupé C32 gebouwd. Het chassisnummer is 3.429.240 en de eerste toelating was op 24 juli 1980. Het kenteken, afgegeven in de Piemontese hoofdstad Turijn, is op naam van Pininfarina S.p.A.

Wat deze Coupé uniek maakt is het feit dat het hier om een compleet gepantserde versie gaat. In het begin van de jaren ’80 was het terrorisme een punt van zorg in de Italiaanse samenleving. Belangrijke industriëlen liepen het risico om aangevallen of zelfs gekidnapt te worden. Vandaar dat Pininfarina ertoe overging om deze Peugeot te laten pantseren en waarschijnlijk is de auto in de eerste jaren dan ook voor directiedoeleinden ingezet. De pantsering is effectief, sterk en van een hoog niveau, maar de voorzieningen zijn echter uiterst discreet aangebracht. In 1989, met slechts 6750 kilometer op de teller, verwisselt de 504 Coupé Blindata van eigenaar en maakt sindsdien deel uit van de collectie van een Italiaanse Peugeot-dealer.

Op detailniveau vallen de versterkingen aan de koets van de auto op. Het ledig gewicht van de auto stijgt daarmee van 1615 kilo naar 1870 kilo. De gewichtstoename zorgt ook voor een homologatie van drie in plaats van vier personen. Aan de buitenkant vallen de (weinig fraaie) dakantenne, de elektrische achteruitkijkspiegels van Ferrari en de velgen met speciale banden op. De banden kunnen niet lek raken door kogels of projectielen en hebben maat 195 / 65 HR 375F). Het speciale securityglas komt bij Saint Gobain vandaan en heeft een dikte van maar liefst 2 centimeter. Vanwege de dikte van het glas zitten de ruiten in speciale sponningen gemonteerd. Om de auto niet zomaar van buiten te kunnen openen beschikt deze 504 Coupé over speciale kluissloten. Dikke pinnen vergrendelen de deuren nog eens extra in de koets. Tot slot beschikt de speciale Coupé over airco met filters, een microfoon met externe geluidsinstallatie, een alarmsirene en een brandpreventiesysteem voor de benzinetank en –toevoer.

Voor de aandrijving van de loodzware coupé zorgt een krachtige maar discrete V6-benzinemotor (PRV-blok) met 145 pk en voorzien van een injectiesysteem. Deze krachtbron is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak en dat is bijzonder, daar de V6-motor bij de seriemodellen van de 504 Coupé V6 altijd aan een handgeschakelde versnellingsbak gekoppeld is.

Back To Top
Zoeken