Skip to content

205 automatic was zijn tijd ver vooruit

Hoe een gewone auto toch bijzonder kan zijn. In 1983 werd de moderne 205 door Peugeot geïntroduceerd. Deze compacte, comfortabele auto werd eerst alleen in een handgeschakelde versie op de markt gebracht maar later ook met een automatische versnellingsbak.  De 205 automaat was een aanvulling op het bestaande gamma van Peugeot. Er was geen grote vraag naar een automaat maar voor Peugeot was het voldoende om deze uitvoering op de marktte brengen. Zo werd in 1986 de 205 met een 1600 cc lichtmetalen (XU) motorblok van 80 pk met automatische versnellingsbak geïntroduceerd. De 205 automaat werd een succes. Nadat de emissie-eisen begin jaren negentig strenger werden kwam er een aangepast, milieuvriendelijker motorblok van 90 pk met automaat. De vraag naar dit type bleef aanhouden, zelfs op het moment dat de automaat niet meer in Nederland verkrijgbaar was en er via Spanje toch nieuwe exemplaren in Nederland verkocht werden.  


Frido Modderkolk, 205 liefhebber, legt uit dat dit sterke nummer van Peugeot destijds een prijzige en compacte auto was. “De kracht van deze auto was dat de 205 automaat als luxe, compacte auto wel de één van de weinigen in zijn soort was. Enige vorm van concurrentie kwam bijvoorbeeld van de Renault 5 met een 1400 cc motor maar die kon niet echt wedijveren met de 205. De 205 had meer binnenruimte, meer comfort en presteerde dus beter. Daarnaast bestond er een reeks Japanse modellen die weliswaar ook in automaat leverbaar waren maar ook niet konden tippen aan het royale motorvermogen van de 205. Daar tegenover stond wel een forse nieuwprijs. Toch was dit een voorzienige blik van Peugeot want tegenwoordig zijn kleine, luxe auto’s met automaat zoals de 208 erg populair.” De 205 automaat was eigenlijk zijn tijd vooruit. Pas begin jaren negentig, nadat het B-segment in autoland steeds populairder werd is deze trend definitief ingezet.”

De twee auto’s in dit artikel de ‘eerste’ en ’tweede’ serie. De rode 205 is het model zoals hij in eerste instantie met een 80 pk motor op de markt kwam. Later kreeg de 205 een kleine facelift en kreeg hij een vernieuwde motor met 90 pk zoals bij de witte 205. De facelift betekende dat de ribbels op de achterklep verdwenen en andere achterlichten. Aan de voorkant wer de de oranje knipperlichten vervangen door witte. In de auto kwam er een moderner dashboard met andere wijzerplaten en een nieuw stuur.  De tweede serie werd ook iets luxer. Zo verdween de raamslinger voor een elektrische en kwam er een digitaal klokje in.

“De kans dat je een 205 automaat in goede staat tweedehands kunt kopen is niet groot. Op internet vind je soms een enkel exemplaar. Bij de DNA (de dealer) tref je er een enkele keer ook een aan en die vindt altijd vrij snel zijn weg naar een nieuwe baas. Meestal werden deze auto’s keurig onderhouden en de gemiddelde bezitter van een 205 automaat deed lang met zijn auto. Prijzen voor een 205 automaat variëren momenteel tussen de €750,- en de €3.000,-. Comfortabel rijden voor weinig euro’s dus…

“Waar je op moet letten bij een 205 automaat? Specifiek aandachtspunt is in dat de olie van de automatische versnellingsbak tijdig ververst wordt. Dat betekent eens in de 60.000 kilometer of eens in de vijf jaar. Maar qua constructie is de 205 een sterke auto, tijdig onderhoud plegen zorgt ervoor dat je veel kilometers kan rijden. Zonder te schakelen natuurlijk…”

Back To Top
Zoeken