Skip to content

De 601 limousine, iconisch en zeldzaam

In het voorjaar van 1934 introduceerde Peugeot de 601. Het merk keerde hiermee terug naar de zescilinder zijklepper en een grote limousine die volgens de advertentieteksten briljant, stil en zuinig moest zijn. Esthetisch is de 601 in de stijl van de 301 maar oogt slanker dankzij de lengte van het dak. Technisch blijft de 601 ook dicht bij de 301 en 201 want de onafhankelijke wielophanging, het blocktube frame en wormaandrijving komen overeen.  Bij de presentatie in mei 1934 was de 601 meteen in 7 normale C-carrosserievarianten beschikbaar en 4 L-carrosserievarianten. De lange carrosserie varianten zijn gelijk aan de C-varianten met uitzondering van hun wielbasis respectievelijk 308 cm en 320 cm zijn. De 601 kon met zijn zescilinder motor een maximumsnelheid halen van 105km/u. Dat was best vlot voor die tijd.

In 1935 werd de 601 doorontwikkeld met kleine aanpassingen en enkele nieuwe carrosserie varianten op de C-serie van 1934 en deze werden in de serie 601D ingedeeld. De lange carrosserievarianten werden 601DL betiteld. De D-series zijn herkenbaar aan de verlaagde koplampen en de langwerpige handgrepen op de motorkap in plaats van de kleppen.

Van de C-varianten in 1934 werden er in totaal 1.235 exemplaren geproduceerd en van de L zo’n 779 exemplaren.  Van de D-varianten werden er 1.074 exemplaren en van de DL zo’n 911 exemplaren.

Hoewel de 601 slechts 2 jaar in productie was de 601 een populaire auto bij concours d’elegances. Vooral de carrosserievariant ‘transformable electrique’ (tegenwoordig bekend als de CC) sprak het publiek tot de verbeelding. De transformable electrique, ofwel de Peugeot ‘Eclipse’ zag het levenslicht dankzij de ontmoeting van drie mannen: Darl’Mat, een van de belangrijkste Peugeot dealers, carrosseriebouwer Marcel Pourtout en Georges Paulin, die eigenlijk tandarts was maar zijn talent ook vond in het ontwerpen van auto’s. Het was Georges Paulin die in 1933 een idee aan het papier toevertrouwde om een metalen dak in zijn geheel in de kofferbak te laten klappen. Hij patenteerde zijn uitvinding en ging vervolgens op de koffie bij Marcel Pourtout. Uiteindelijk schakelden zij hun vriend Darl’Mat in om het concept op de nieuwe 601 uit te proberen. Het resultaat was verbluffend. De iconische Peugeot Eclipse was geboren. Binnen de muren van Peugeot wordt de Eclipse ook wel de Paulin-wagen genoemd. De meeste Eclipse werden gebouwd op een 601 frame maar er zijn ook enkele exemplaren op een 401 frame gebouwd.

Back To Top
Zoeken