Skip to content

Geproduceerd voor het front in Verdun

Een truck gebouwd door Peugeot klinkt wat vreemd in de oren voor de kenner. Toch zijn er in oorlogstijd redelijk veel trucks door Peugeot gebouwd. Sterker nog, de fabriek in Sochaux draaide in de begindagen er volledig op. De Peugeot truck van het type 1525 ziet er wat buitenaards uit voor Peugeot begrippen. Dat komt misschien door de ongewone type aanduiding met wel vier cijfers of door zijn enorme afmetingen en zijn zware stalen velgen met massief rubberen banden?

 

De truck is redelijk primair van vorm en staat hoog op zijn wielen. Geen enkele luxe, alleen het noodzakelijke. Dat moest ook wel want op het moment van verschijnen is het 1917 en de Eerste Wereldoorlog is nog in volle gang. De meeste van deze 1525 trucks gingen dan ook regelrecht van de nieuwe fabriek in Sochaux richting het front in Verdun.

De 1525 werd geproduceerd in de periode 1917 tot en met 1920. Tegen het einde van de oorlog ontwikkelde Peugeot een truck die zowel inzetbaar was voor defensie als voor civiel gebruik. De viercilinder 4.712 cc motor leverde 22 PK en bracht het tot een topsnelheid van ongeveer 30 km per uur (met wind mee). De motor in het vooronder dreef de achterwielen aan via een vierversnellingsbak en een roterende stalen aandrijfas. De truck werd geleverd met stalen wielen met massief rubberen banden, die aan de achterkant dubbel waren. Het maximaal bruikbare laadgewicht was ongeveer 4.000 kg.

Deze kolos was sterk en kon heel wat werk verzetten zonder een band lek te rijden. Die populariteit is de reden zijn geweest dat men in Sochaux in vier jaar tijd maar liefst 4.084 exemplaren van de band liet rollen.

Wie denkt aan Sochaux, denkt aan de succesnummers van Peugeot die daar van de band rollen. Alleen de eerste auto’s die de fabrieksdeuren van Sochaux verlieten waren trucks en bedrijfsvoertuigen. In 1912 opende Peugeot de deuren van hun nieuwe fabriek in Sochaux en in de oorlogsjaren werden daar maar liefst 6.000 bedrijfsvoertuigen geproduceerd, meestal voor het Franse leger.

Tegenwoordig is een vooroorlogse truck een echte zeldzaamheid. Wie een mooi exemplaar van de 1525 wil bekijken kan terecht in Musee L’Aventure Peugeot.

Back To Top
Zoeken