Skip to content

Vergeten Glorie

In 1905 haalde Eugène Peugeot, de oprichter van het bedrijf, zijn broer Armand over om de productie van zuinige auto’s toe te staan ​​onder de naam ‘Lion-Peugeot’, waarbij de leeuw het embleem van het bedrijf blijft. De zonen van Eugène, Jules, Pierre en Robert, produceerden al motorfietsen onder de naam Peugeot en zagen alsnog kansen om te diversifiëren naar auto’s. Ze betaalden Armand daarom een bedrag van een miljoen franc per jaar voor het voorrecht auto’s te kunnen produceren. In 1912 fuseerde de automobieltak van het bedrijf Les Fils de Peugeot Frères met de Société des Automobiles et Cycles Peugeot en binnen een paar jaar was het Lion-Peugeot-merk volledig geïntegreerd. Voor de samenvoeging was Lion-Peugeot zeer succesvol geweest in voiturette-races (lichte auto’s) met coureurs als Georges Boillot en Jules Goux. Deze ervaring zou de fabriek goed van pas komen op de weg naar de top van de Grand Prix-racerij die destijds werd gedomineerd door FIAT.

 

Deze Lion-Peugeot werd rond 2000 ontdekt in de vorm van een rijdend chassis in een wijngaard in Frankrijk. Vergeten glorie. De auto werd vervolgens gestript en in de loop van de volgende twee jaar door de eigenaar gerestaureerd tot race-voiturette-specificatie. Het is een replica van de Brooklands-auto uit 1909 en is uitgerust met een 2,7-liter eencilinder De Dion-motor met een cilinderkop met vier kleppen. De racereglementen van die tijd beperkten de boring, maar niet de slag, wat leidde tot een aantal bijzonder efficiënte motoren, met Lion-Peugeot in de voorhoede van hun ontwikkeling. In 1907 schreef The Amateur Motorist er al over.

“The Peugeot is the French car that still maintains its excellence and is the only firm of long-standing repute still manufacturing two-cylinder engined cars and with a range of models from 8 hp to 50 hp … it is made apparent that the Peugeot cars are fully worthy of the high place they have taken in the motor world.’ – Max Pemberton. ‘The Amateur Motorist’, 1907.”

Deze Lion-Peugeot is een bijzondere verschijning en een uniek geval, dat een dergelijke raceauto nog in actie is te zien. Het leek er even op dat de auto in een wijngaard zou zijn blijven staan. Echter de auto kwam in de juiste handen van een liefhebber en die liet de voiturette racer terugrijden naar onze tijd.

Back To Top
Zoeken