Skip to content

“Elke rit in mijn 404 is ook een beetje bij mijn vader zijn”

De liefde voor klassieke Peugeot’s wordt overal ter wereld gedeeld. Jong en oud en bijna in alle culturen zijn liefhebbers van La Marque te vinden. Zo ook in Oostenrijk. Max Erhart is een 25 jarige student uit Salzburg en is de trotse bezitter van een Peugeot 404 uit 1968.

De vijftigjarige 404 kwam via de vader van Max in 2003 in de familie. Zijn vader kocht de 404 in Nederland en haalde deze naar Oostenrijk. De auto verkeerde in prima conditie maar er moest nog het nodige werk worden verricht. Het  was niet de eerste 404 in de familie want de reden waarom er een 404 uit Nederland werd gehaald was omdat vader warme herinneringen had aan zijn eerste 404 die hij destijds uit Bourgondisch Frankrijk haalde.

Al gauw werd aansluiting gevonden bij het clubleven van Amicale Peugeot Autriche, de Peugeotclub in Oostenrijk. Vooral voor de onderdelen want vader was vastbesloten om de 404 weer in nieuwstaat terug te brengen. Helaas kon hij zijn werk niet helemaal afmaken. Hij overleed in 2006. Zijn echtgenote, de moeder van Max, liet de restauratie door een plaatselijke monteur voltooien.  Daarna kon de 404 zich voegen bij de Oostenrijkse Peugeot Club. Vele ritten volgden en er werden nieuwe vrienden gemaakt. Het karakter van de Oostenrijkse club is heel vrij. Als je Peugeot liefhebber bent dan ben je welkom, ongeacht het model dat je bezit.

Nadat de jaren verstreken kwam de 404 steeds minder vaak uit de garage. De auto bleef wel in de familie want er was een nieuwe, gemotiveerde berijder op komst. Max haalde zijn rijbewijs en greep zijn kans om in de gerestaureerde 404 van zijn vader te gaan rijden.  En zo geschiedde.

Tegenwoordig neemt Max op elke zonnige dag zijn 404 mee uit rijden. Dat is tegenwoordig niet meer alleen want de nieuwe vriendin van Max woont 60 kilometer verderop en wat is er nou leuker dan je vriendin ophalen in een prachtige 404?  Samen touren ze graag door Oostenrijk en Duitsland. De langste rit tot nu toe voerde naar Passau in Duitsland en als ze over de kleine landwegen in Opper-Oostenrijk rijden dan is het net alsof ze in de jaren 60 terug zijn gereden.

Max kan honderduit praten over zijn auto: “Elke rit in de 404 voelt avontuurlijk. Wie moderne auto kent weet dat de romantiek van de zachte stoelen, het chocken voor het starten, de soepele knop van de versnellingspook die elke schakelbeweging met de grootste sierlijke bewegingen verplaatst wordt en de heerlijke lijnen van de carrosserie bekijkt weet dat een 404 een en al beleving is.”

Max raad iedereen aan om eens met de klassieke Peugeot een tocht te maken door Oostenrijk. Daarbij mag je de Salzkammengut niet overslaan. Daar vind je de Wolfgangsee en Hallstatt, die bekend staan om hun prachtige meren en de bergen er omheen.

“Toch is elke rit in mijn 404 ook een beetje bij mijn vader zijn. Hij heeft de auto naar Oostenrijk gehaald en veel energie gestoken om de 404 in uitstekende conditie te krijgen. Ik denk dat hij bij elke rit toch stilletjes zit te genieten op de achterbank.”

 

 

 

Back To Top
Zoeken