Skip to content

Met een leeuw op je neus kom je altijd thuis

Met een leeuw op de neus kom je altijd veilig thuis! 

Iedereen kent Zuid-Afrika van het mooie landschap, de bijzondere mensen en vooral het aangename weer. In dit prachtige land kun je als bezitter van een klassieke Peugeot geweldige tochten ondernemen. De Kaapse Peugeot Club ging onlangs op pad voor een rit met als doel het bekijken van een sterrenregen met de SALT-telescoop in Sutherland. Bij een vallende ster mag je een wens doen, maar de heenreis ging elke voorstelling te boven! 

Op een vrijdag in augustus gingen enkele leden uit Stellenbosch (voor Nederlanders wellicht een bekende wijnstreek) van de Kaapse Peugeot Club op weg naar Sutherland. De stemming was uitgelaten. De klassieke Peugeots deden hun best om de passagiers op de plaats van bestemming te krijgen. Dat zou letterlijk een hele toer worden! Dawid Botha en Johan Loubser kwamen als eersten aan bij de afslag richting Sutherland. Midden op de weg stond een groot bord met daarop de mededeling dat de Verlatenkloofpas was gesloten vanwege zware sneeuwval. Een zeer ongewone situatie. 

Peugeots in de sneeuw 

De politie van Sutherland werd gebeld, maar de pas bleek inderdaad gesloten wegens sneeuwval. Wat nu? Doorgaan! Overal in Afrika zijn slechte wegen en klassieke Peugeots kunnen daar best overheen – dat heeft het merk in het verleden al vaak genoeg laten zien. 

De tocht werd dan ook voortgezet. Aanvankelijk zonder problemen, maar aan de voet van de pas begon de sneeuw. Naarmate de weg steeg, werd het pak sneeuw steeds dikker. De hier en daar gevallen rotsblokken maken het extra spannend om de pas te bedwingen. Onze Zuid-Afrikaanse vrienden ploeterden door de sneeuw. En de leeuwen? Die gaven geen krimp. Maar eenmaal boven waren alle deelnemers aan de tocht blij dat ze heelhuids boven waren gekomen. 

Sutherland 

Het dorp Sutherland ligt in Groot-Karoo, op ongeveer 110 km van Matjiesfontein langs de N1 onderweg naar Johannesburg. Tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) werd de pas gebouwde kerk geconfisqueerd door het Britse garnizoen. De soldaten verbrandden alle houten banken en vloerdelen om zich warm te houden. Sutherland ligt namelijk erg hoog en heeft weinig bomen. 

De boeren die tegenwoordig in Sutherland wonen, leven van de wol van hun merinosschapen. In de wintermaanden trekken ze vanwege de kou met hun schapen naar lager gelegen gebieden. 

Geen sterren, wel een bijzondere ervaring 

Met een klassieke Peugeot kan de afstand tussen Sutherland en Matjiesfontein – waar in het mooie Victoriaanse hotel geluncht kan worden – in iets meer dan een uur worden afgelegd worden – inclusief de Verlatenkloofpas en een paar verraderlijk scherpe bochten! 

En de sterren? Die lieten zich niet zien door de dikke sneeuwwolken boven het dorp. Gelukkig waren de Peugeots en hun berijders een andere, maar bijzondere ervaring rijker. En zoals de Zuid-Afrikaanse Peugeotrijders zeggen: ‘En natuurlik met ’n leeu op jou ou ryding se neus kom jy altyd veilig tuis!’ 

 

 

Back To Top
Zoeken