Skip to content

203 Familiale, trés comfortable

De 203 familiale is een van de eerste modellen met een extra (tweede) zitbank. Deze populaire modellen werden dan ook dankbaar en tot op de draad versleten. Wie nu een mooi exemplaar in bezit heeft weet dat het een zeldzaamheid betreft.  

Rob van Asten uit Leusden is zo’n geluksvogel die een 203 familiale uit 1955 in bezit heeft. Het was liefde op het eerste gezicht. Rijdend in zijn 206 liep hij de 203 familiale met slechts 135.000 originele kilometers op de teller, in Terschuur tegen het lijf. De koop was in 10 minuten gesloten. Rob verloor al eerder zijn hart aan de Citroen Traction Avant. Op dit moment deelt hij die liefde met Peugeot. ‘De 203 wordt ondergewaardeerd!’

Gedreven, is de beste omschrijving die we aan Rob van Asten kunnen toekennen. Als zelfstandig ondernemer met een eigen verzekeringskantoor verplaatst hij zich bij voorkeur in zijn 206. De goede handelbaarheid gecombineerd met het gunstige verbruik zijn de reden waarom hij juist deze auto rijdt. Grappig, want oorspronkelijk was het Citroen dat zijn hart veroverde. Al vanaf de jaren ’70 is Rob al in de weer met klassieke auto’s. Met passie voor Frans klassiek leidde zijn zoektocht naar verschillende plaatsen in België en Frankrijk. Een bijzondere aanwinst was zijn Traction Avant uit 1952. Deze was in België geassembleerd, een zeldzaam exemplaar. Hij heeft er nog spijt van dat hij deze heeft verkocht.  

Zijn gedrevenheid leidde ook naar andere merken zoals Peugeot. Want er leefde op enig moment de behoefte om deel te nemen aan een andere vereniging. ‘Verandering van spijs doet eten…’. De aankoop van de 203 was deel van praktische aard. “Bij de APH, vereniging voor Peugeot 403 en ouder, is de onderdelenvoorziening voor de 203 nog optimaal en zo is het eenvoudig om aan de meest essentiële onderdelen te komen. Bovendien zit het magazijn bij mij om de hoek.” 

De 203 familiale in dit artikel is in 1977 door de heer van ‘t Hull naar Nederland gehaald. Op dat moment had de auto in die 22 jaar slechts gemiddeld 6.000 km. gereden. Van oorsprong komt de 203 familiale uit La Chapelle, Frankrijk. Na de import door de heet van ’t Hull uit Nijmegen kocht de heer de Kok uit Amersfoort. In gedemonteerde staat lag de auto enige tijd in een loods in Hoevelaken. Door een verhuizing kocht Peugeot monteur en garagist Jan Schuld uit Hoevelaken de 203. Met passie voor Peugeot restaureerde hij de 203. ‘Zelfs het interieur is grondig onder handen genomen. Met precisie is hij te werk gegaan. Het resultaat is een prachtig gerestaureerde familiale.’ 

‘De vorige eigenaren hebben niet veel met de auto gereden. Daarom is de motor nog niet gereviseerd, het is niet nodig. In 1999 stond de auto te koop op het moment dat ik passeerde. Binnen 10 minuten had ik de auto gekocht. Mijn 403 familiale was op dat moment nog maar gedeeltelijk gerestaureerd en ik besloot direct om de 203 voor de 403 te verruilen. De 403 familiale is naar een liefhebber in België gegaan. En ik had een auto om direct in te rijden.’ 

Met het maximum aantal passagiers (7 personen) heeft Rob nog niet gereden, al wil hij het graag uitproberen. ‘Toch ligt de auto met 2 personen aan boord al als een rots in de branding en kan de 203 best goed meekomen in het verkeer. Het enige nadeel is dat aan de achterkant niet is te zien om welk merk/type het gaat. Automobilisten gaan vlak achter je rijden om een glimp van een mogelijk merkje of typeplaatje te ontdekken. Best gevaarlijk soms! Daarnaast is de 203 een ondergewaardeerde klassieker. Erg jammer want het is een bijzonder fijne auto om in te rijden en om naar te kijken.’ 

De ultieme reis zou zijn naar Parijs of naar zijn ‘roots’ in Frankrijk, naar de fabriek waar deze auto vandaan komt. Maar of het zover komt is maar de vraag. Ik ben erg zuinig op mijn auto en de Fransen rijden nou niet bepaald defensief…’ 

 

 

Back To Top
Zoeken