Skip to content

Mijn 302 verkopen? Nooit!

Met de opvallende koplampen achter de grille wist de ontwerper van de Peugeot 302 hoe hij het hart van Luc De Wael moest winnen. Het is nu ruim dertig jaar geleden dat Luc via zijn buurman een wrak van een 302 berline uit 1936 op de kop tikte.

Waar komt je liefde voor de 302 vandaan?

Luc: “Al sinds mijn jeugd ben ik gefascineerd door alle gemotoriseerde voertuigen. En die 302 van Peugeot kwam bij mij al snel op de eerste plaats. Aangezien mijn vader ined jaren ’40 een 202 berline had gekocht en daar een aantal jaren heeft mee gereden, is deze wagen mij altijd bijgebleven. En het zijn die opvallende koplampen achter de grille die mijn hart veroverd hebben. Op het moment dat ik een een 302 berline op de kop kon tikken via mijn buurman, dan heb ik daar geen seconde aan getwijfeld.”

In welke staat heb je de 302 gekocht?

“Mijn buurman kocht de auto in Frankrijk. De auto verkeerde in een hele slechte toestand. Op het moment dat ik de 302 heb overgenomen was hij al volledig gedemonteerd en was de carrosserie gezandstraald. De wagen zat dus nog in het prille begin van de restauratie. De motor werkte niet meer en de staart van de auto was volledig weggeroest. Kortom, een volledige restauratie stond te wachten.”

Heb je al dat werk zelf gedaan?

“Vanaf het begin had ik me voorgenomen om zoveel mogelijk zelf te doen. Op de revisie van de motor en de restauratie van de zetelbekleding na, heb ik alles zelf gedaan. Eerst begon de grote zoektocht naar onderdelen en documentatie. Daarna ben ik begonnen met het demonteren van de carrosserie zodat het kale onderstel onder handen kon worden genomen. Hierna heb ik de gereviseerde motor in elkaar geknutseld en in de motorcabine geplaatst. Dan bleven er nog enkele kleine mechanische werkjes over voordat ik de auto voor de eerste keer kon starten. Al snel kon ik met mijn kinderen een ritje maken op het kale chassis. De buren wisten niet wat ze zagen.

Na die ritjes ben ik aan de restauratie van de carrosserie begonnen. Na het las- en plamuurwerk heb ik voor de eerste keer in mijn leven een auto zelf gespoten en dat in mijn eigen garage. Het heeft me veel bloed, zweet en tranen gekost voordat alles mooi gaaf was gespoten. Maar het resultaat mocht er zijn.

Hierna heb ik het interieur onder handen genomen en heb ik zelf de deurpanelen nagemaakt. En als dat klaar was, dan zat het er op. Na enkele jaren fanatiek restaureren was mijn 302 klaar voor zijn eerste officiële rit. Dat was naar het dorpje Hour in de Belgische Ardennen.”

Rijd je er veel mee?

“Wat is veel? Voor sommige oldtimerliefhebbers zijn vijf rondritten rijden veel. Voor mij is dat niet zo. Ik kom regelmatig buiten met mijn 302 en ga er zelfs mee op reis. Ik heb ook geen aanhangwagen, dus ik ben verplicht om alles zelf met de auto te rijden. Maar daar schrik ik niet van terug, mijn 302 is erg betrouwbaar.”

Moet je dan zo weinig sleutelen aan een auto van de jaren dertig?

“Een oldtimer vraagt altijd meer onderhoud dan een nieuwe wagen. Maar op al die jaren tijd heb ik nog maar één grote panne gehad aan de motor. Peugeot staat al vanaf zijn beginjaren garant voor kwaliteit.”

Voor hoeveel euro mag je 302 de deur uit?

“Mijn 302 verkopen? NOOIT!”

Back To Top
Zoeken