Skip to content

Belevenissen van een Peugeot 175

Vooroorlogse Peugeots zijn zeldzaam. Als er dan eens een goed bewaard exemplaar deelneemt aan een toertocht of evenement, dan krijgen deze modellen altijd bovengemiddelde aandacht. De Peugeot 175 Torpedo Sport in dit artikel is zo’n exclusieve verschijning en bevindt zich momenteel in Australië. Eigenaar Peter Flanagan is beslist een avontuurlijk type. Want je moet avontuurlijk zijn om even in een 175 te springen voor een thuisreis van ruim 1.600 kilometer. In dit artikel lezen we over de belevenissen van een 89-jarige Peugeot 175.

Historie

Deze Peugeot 175 Torpedo Sport van bouwjaar 1923 is een zeldzaam exemplaar. In totaal rolden er tussen 1922 en 1925 slechts 303 exemplaren in Audincourt van de band. Deze auto is nummer 271. Het chassisnummer is 33271 en het motornummer is 265. De vroege geschiedenis van de auto is helaas vrij onbekend.

Peter Flanagan: “We weten dat ene Peter Orr er in de jaren ’50 en ’60 wedstrijden voor historische auto’s mee heeft gereden. Daar zijn ook foto’s van. Orr reed tussen 1950 en 1968 jaarlijks – voor een evenement – met deze auto naar New Zeeland. Hij schijnt nog in leven te zijn, maar helaas heb ik hem nog niet kunnen traceren.

Peter Orr verkocht de auto uiteindelijk aan George Groen, die de 175 in zijn automuseum in Leppington, nabij Sydney, heeft gezet. Op het moment dat George Groen overleed kocht Greg Mackie de auto van het museum. Hij knapte de auto op, zodat de Peugeot weer de weg op kon. Greg bezat de 175 tot 1988 en verkocht hem daarna aan mij.”

Spannende thuisreis

Op het moment dat Flanagan de 175 Torpedo Sport zag, wist hij dat dit de auto was die hij zocht. Hij betaalde, sprong in de auto en reed van Canberra naar Beechworth in Victoria. Een spannende tocht van 1.000 mijl (ongeveer 1.600 km) terug naar huis. Flanagan: “Hij reed fantastisch. 55 mijl per uur en op steile stukken met een wat lager gemiddelde.”

Bij thuiskomst bleek een fikse revisie geen overbodige luxe. Flanagan ging direct aan de slag. Een grondige motorrevisie liet de leeuw weer spinnen als nooit tevoren. Het chassis was nog in goede conditie. Van de restauratie heeft Flanagan nog steeds plezier. Zo’n vier maanden geleden heeft hij weer het jaarlijkse onderhoud gedaan. Een kleine olielekkage die in de loop der jaren was ontstaan, moest worden verholpen. Verder was een goede smeerbeurt het enige onderhoud dat de 89 jaar oude Peugeot nodig had.

Restauratie

Peter Flanagan: “De restauratie was vooral op het technische vlak. De motor had na vele plezierige kilometers een flinke revisie nodig. De kop werd gehard, zodat de auto op loodvrije benzine kon lopen. Aan de versnellingsbak en het differentieel heb ik veel werk gehad om ze weer in goede conditie te krijgen. Enkele onderdelen heb ik laten namaken, omdat dat een beter resultaat opleverde dan de oude onderdelen te restaureren. Bovendien heb ik nu goede voorbeelden, voor het geval er nog eens een onderdeel moet worden nagemaakt.”

Maatwerk

De 175 Torpedo Sport is een model van vlijtig maatwerk. Met een lengte van 4,20 meter en een breedte van 1,65 meter heeft de slanke, maar lange 175 een sportief voorkomen. De auto heeft een aluminium body over een houten chassis met stalen spatborden. In vergelijking met de 174S – die ook als racewagen werd gebouwd – is de luxe sportauto een tikje kleiner en minder snel. De viercilinder motor (type LA5) met een inhoud van 2951 cc haalt in de vierde versnelling een maximumsnelheid van 100 km/u.

Bijzonder aan deze 175 is de voetrem, die op alle vier de wielen remt. Dit was destijds een optie. Standaard remde de 175 op de twee achterwielen. De handrem bevindt zich overigens buiten de koets, tussen het reservewiel en de motorkap in. Achteraan is ook de benzinetank gemonteerd. Deze heeft wel een deuk, vanwege een kleine aanrijding met een Stutz Bearcat op de veerboot naar Tasmanië. Het deukje heeft Flanagan er in laten zitten. Een aanrijding met een Stutz Bearcat is immers ook niet aan de orde van de dag. De motor is cardan-aangedreven en heeft een magneetontsteking. Het lederen interieur – met het stuur aan de rechterkant – biedt plaats aan vier personen, en is eveneens goed bewaard gebleven.

 

Back To Top
Zoeken