Skip to content

Van droom tot werkelijkheid

Zakenman Yehuda Elias uit Israël heeft twee mooie cabriolet’s in de garage staan. In het mediterrane klimaat van de Israëlische kustplaats Herzliya voelen de cabrio’s van Yehuda zich als een vis in het water. Tot de collectie behoren een zwarte Peugeot 404 cabriolet uit 1966 en een rode Peugeot 504 cabriolet uit 1972.

Jeugddroom

Yehuda droomde in zijn jeugd over mooie auto’s. In de familie werd hard gewerkt maar het bezitten van een auto was niet vanzelfsprekend. Echter Yehuda gaf zijn dromen niet op. Hij bouwde op zijn negende een cabriolet van lucifers. Dit zou ooit zijn droomauto worden!

De liefde voor Peugeot gaat voor Yehuda terug naar 1976. Op zijn 22e kocht hij zijn eerste auto: een Fiat 124 coupe. Een leuke auto maar die stond meer stil dan dat hij reed. Daarom besloot hij na een paar maanden een Peugeot 404 sedan uit 1966 te kopen. Dat bleek een slimme zet want hij raakte helemaal verknocht aan het merk.

In datzelfde jaar reed hij met Peugeot 404 meer dan 11.000 kilometer naar Europa en weer terug. Zijn vrouw voegde zich bij hem in Rome en ze reden via Amsterdam weer terug. Het is een gedenkwaardige rit geweest voor Yehuda en zijn vrouw. De 404 gaf de heel reis geen problemen.

Yehuda in Paris – 1976

Er volgden meer Peugeot’s: nog een 404, daarna een 504 en een 505. Zijn business in audio apparatuur groeide en  daarom kon hij in 1982 zijn eerste nieuwe Peugeot kopen. Het was een 305 en een 309 volgde een paar jaar later. In 1989 was hij de eerste en trotse bezitter in Israël van een 405 SR. In die periode keek hij uit naar een mooie klassieke Peugeot en het liefste een cabriolet. En die kans kreeg hij in 1991.

404 cabriolet

In het Noorden van Israel stond een zwarte 404 cabriolet te koop. Dit was de auto uit zijn dromen! Hij ging kijken en nam zijn elfjarige dochter mee op het tripje naar de zwarte 404 cabriolet. Het was een restauratieobject waar veel aan moest gebeuren. Eenmaal bij de auto gekomen vroeg zijn dochter waarom hij deze auto zo graag wilde. “Omdat ik hier vroeger van droomde”, vertelde Yehuda aan zijn dochter. “Als dit je droom is dan moet je hem zeker kopen”, antwoordde ze. En zo geschiedde.

504 cabriolet

De 504 cabriolet is er een van het eerste type. Vooral te herkennen aan de dubbele koplampen en de karakteristieke schuine achterlichten. Terwijl de strak gepoetste rode cabriolet fier schittert in de woestijnzon vertelt Yehuda dat hij deze in 2003 kocht samen met zijn zevenjarige zoon. Ze hadden samen plannen gesmeed om een 504 cabriolet te kopen in Frankrijk. Dat was tijdens een Bat Mitzwa familie trip van zijn twaalfjarige dochter in Frankrijk. In Parijs werd de eerste 504 cabrio gevonden maar dat was geen succes. Het tweede adres nabij Marseille was een eind rijden maar de auto zag er goed uit. Laat in de avond arriveerden we na een lange autotrip. Enthousiast als ik was wilde ik meteen de auto kopen. Dat moest met cash geld dus met alle credit cards op zak ’s nachts op zoek naar een geldautomaat. Mijn vrouw vond het op dat moment niet zo leuk meer allemaal. Toch zette ik door.

De auto werd ons eigendom die nacht. Terwijl ik achter mijn familie aan reed richting de haven begon de auto al te haperen. Oververhit! Snel nog wat water een uit riviertje gehaald dat langs de snelweg stroomde. We haalden rijdend het hotel en we vonden de volgende dag een maatschappij die per schip dat de 504 naar Israël kon transporteren. De 404 cabriolet had een maatje erbij gekregen in de garage.

Zo werden Yehuda en het merk Peugeot in de afgelopen jaren vrienden voor het leven.

Back To Top
Zoeken