Skip to content

De Griffe is een Meesterwerk

“De Peugeot 205 1.9 GTI Griffe is een eenmalige speciale uitvoering van de 205 GTI. De 205 Griffe is voor het eerst gepresenteerd op de Autosalon de Paris 1990. En in Nederland is de 205 Griffe uitsluitend gepresenteerd op de Auto RAI 1991. Tijdens de Auto RAI zijn de 20 stuks, die voor de Nederlandse markt bestemd waren, verkocht. Daarvan zijn er uiteindelijk slechts 19 stuks origineel op Nederlands kenteken gekomen. Er zijn meerdere verhalen die rond gaan over het 20ste exemplaar, maar de officiële verklaring van Peugeot Nederland is dat de 20ste nooit zou zijn uitgeleverd door Peugeot Frankrijk.”

“De 205 Griffe is voor mij de meest exclusieve 205 GTI omdat hij is uitgerust met alle denkbare opties die toen leverbaar waren op een 205 GTI. Zo heeft de 205 Griffe o.a. een volledig lederen interieur, ABS, stuurbekrachtiging, centrale deurvergrendeling met afstandbediening, elektrische ramen en een panorama schuifdak. Tevens heeft de 205 Griffe een speciale groene lak, donker antraciet grijze Speedline SL299 velgen en speciale Griffe badges. Een 205 Griffe herken je gewoon direct.

Op 25 mei 2002 kocht ik mijn eerste 205 Griffe, een jaar later liep op 24 mei 2003 mijn blok volkomen in de soep. Ik heb er toen via iemand van de 205 GTI Club een compleet gereviseerd motorblok in laten hangen. Op 2 mei 2004 was ik met die Griffe op weg naar een toertocht van de 205 GTI Club in Friesland. Totdat net voorbij Sneek het noodlot toesloeg. Na een schrikreactie en een uitwijkmanoeuvre voor een overstekende moeder eend met haar kroost, kwam ik in een slip terecht. Met gevolg dat ik frontaal de vangrail in reed. De Griffe was total-loss maar gelukkig had ik wonder boven wonder zelf helemaal niets. En alle eendjes? Die zwemmen (gelukkig) nog in het water.”

“Alleen nu had ik wel een heel groot probleem, want 9 dagen later zou ik met een groep van de Peugeot GTI Club Nederland en de 205 GTI Club samen naar Frankrijk gaan voor de Peugeot 205 Memorial Run 2004. Ik heb toen een week extra verlof opgenomen met als doel een andere 205 GTI te vinden. Ik heb dag en nacht het internet afgespeurd naar een mooie en nette wagen. In 4 dagen tijd heb ik toen 8 verschillende 205-jes GTI bekeken en op 6 mei 2004 bij nummer 8 was het raak. Ik kocht die dag een nieuwe 205 Griffe, echt helemaal geweldig, wat was ik blij! Alleen had ik nog maar 5 dagen om de Griffe een beetje na te lopen en klaar te maken voor de toer naar Frankrijk. De nieuwe Griffe heeft de tocht goed doorstaan en ik heb er geen enkel probleem mee gehad. Na de Peugeot 205 Memorial Run ben ik weer verder met de Griffe aan de slag gegaan.”

“Mijn 205 Griffe is niet meer origineel. In de gecrashte 205 Griffe hing dus nog het compleet gereviseerd motorblok waar ik toen pas een goeie 12.000km mee had gereden. Dat motorblok heb ik met een vriend van de 205 GTI Club toen in de nieuwe Griffe gehangen. Omdat we op dat moment toch bezig waren hebben we meteen nog wat andere dingen vernieuwd, veranderd, en aangepast. Maar ook daarna heb ik nog de nodige dingen toegevoegd aan het toch al riante uitrustingsniveau van de Griffe.”

“Mijn Griffe is ondertussen uitgerust met een alarm met startonderbreker (SCM-TNO Klasse 2) gekoppeld aan de afstandsbediening van de centrale deurvergrendeling, een “one-touch” optie is toegevoegd aan de bediening van de electrische ramen, verlichte schakelaars voor de bediening van de electrische ramen, een programmeerbaar interval relais voor de ruitenwissers (voorzijde), een binnen/buiten temperatuurmeter, een set hoofdsteunen achterin (totaal dus 4 stuks), een nieuwe zwarte hoedenplank, een compleet nieuwe set chroom sierstrips in de bumpers en stootstrips, een nieuwe voorruit met een “ingebakken” blauwe zonneband (origineel Peugeot), een verstelbare OMP veerpootbrug, een K&N 57i kit (open airfilter) met custom made hitteschild, een Remus spaghetti uitlaatspruitstuk (type 4-1), een flexibel koppelstuk (uitlaat), een rechte middenpijp met een Cherry-bomb middendemper, een Remus einddemper 2x90mm rond, een 2e koelvin (dubbele fan – parallel geschakeld), een achterwisser van een Renault Clio (type I), twee voorruitenwissers met “aandrukvleugels”, een set Airpress portier windkappen, het ruitensproeiersysteem van de Peugeot 405 (5 sproeiers per wisser), een Victor sportstuur, een set aluminium Jamex sportpedalen, een origineel derde remlicht uit een Citroën Saxo, een BMW E30 onderlip (spoiler voorzijde), een nieuw type logo verwerkt in de grill (een chroom-leeuw van de Peugeot 206), een korte radio antenne van een Peugeot 106, een originele 3-delige set grijze velours Peugeot 205 Gentry automatten en een PocketPC GPS navigatiesysteem.”

”De 205 Griffe is voor mij eigenlijk een soort verslaving geworden. Ik ben er eigenlijk altijd wel mee bezig. Rijden, klussen, poetsen: ik doe het allemaal met veel plezier. De 205 GTI Griffe is voor mij een klassieker in wording.”

“In de Nederlandse Griffe brochure staat mijn gevoel voor de Griffe perfect omschreven: ‘De beloning voor het consequent nastreven van uiterste perfectie: de 205 GTI Griffe stelt zijn eigen normen; een tijdloos ontwerp zonder compromissen met alleen al daarom een uniek karakter. In elk detail toont de 205 GTI Griffe de weerspiegeling van zijn karakter; een samenspel van het beste op het gebied van de techniek en de hoogst bereikbare graad van luxe. Het resultaat is veel meer dan louter functionaliteit; het is pure volmaaktheid. Een klasse die zich eigenlijk niet in woorden laat vangen; de 205 GTI Griffe is een waar meesterwerk.’

Back To Top
Zoeken