Skip to content

“Niets was te bont. Die auto moest de weg op”

Will Walravens is al ruim 32 jaar directeur automotive bij GEFCO in Oosterhout. Hij heeft de vroege dagen van GEFCO(Vandekasteele) in Nederland van dichtbij gemaakt en wist met zijn visie en doorzettingsvermogen de activiteiten op BeNeLux grondgebied uit te bouwen naar een breed dienstenpakket dat verder gaat dan auto’s vervoeren.

Dat Will olie in de aderen heeft stromen dankt hij aan zijn ouders. Hij is zo’n beetje tussen de auto’s opgegroeid. In zijn geboorteplaats Geertruidenberg was vader Wim een actieve ondernemer in de jaren ’60 en ‘70. Eerst als Toyota dealer en later als Simca dealer. Naast het dealerschap waren er ook aanvullende activiteiten zoals occasionverkoop, autoverhuur, containerverhuur en een autorijschool. Vader Wim organiseerde graag een spectaculaire introductie van een nieuw model Simca op marktplein van Geertruidenberg.

De jonge Will onthield al deze indrukken en deze ze inspireren hem nog dagelijks. Een van zijn grote voorbeelden was Simca PR-chef Marc Branellec. Bij elke proefrit met nieuwste Simca-Chrysler, die vanaf het marktplein werd gereden, nestelde de jonge Will zich graag op de achterbank. Marc sleurde de nieuwe wagen met duizelingwekkende snelheid over de kleine landwegen rondom Geertriudenberg. Daarbij rukte hij op een zeker moment met gemak het stuur naar links om de wagen weer uit zichzelf naar het rechte spoor te laten corrigeren. ‘Ziet u wel hoe betrouwbaar deze auto is’ riep Marc dan vol enthousiasme tegen de onervaren passagiers, die met ogen zo groot als schoteltjes instemmend ja knikten. En Will grinnikend op de achterbank.

GEF206

Jaren later ging Will voor Simca Nederland (later Peugeot-Talbot) werken. Bij Simca waren het de ervaren mensen zoals Branellec en Kees Friskert die hem de fijne kneepjes van het vak leerden. Hij werd verantwoordelijk voor het wagenparkbeheer. Als 26-jarige werd hij naar Parijs gestuurd om de Franse taal te leren en om deel te nemen aan het project ‘Dialoque’. Dit project omvatte de eerste vorm van automatisering binnen het vak van wagenparkbeheer. Eerst bij Peugeot-Talbot en daarna bij transporteur GEFCO. Walravens: ‘Het wagenpark was in deze periode nog vaak ondoorzichtig terrein. Alleen als je er zelf de hele dag op het wagenpark werkte kon je het efficiënt managen. De eerste automatisering was taai maar omdat het nieuw was opende het tegelijk allerlei deuren binnen de PSA organisatie. Zo deed ik allerlei belangrijke nieuwe internationale contacten op.”

In 1989, Will was al enkele jaren werkzaam bij GEFCO, kreeg hij de kans om de BeNeLux vestiging te gaan leiden. Walravens: “GEFCO is een van de kroonjuwelen van de familie Peugeot. Ik heb deze kans aangegrepen omdat ik wist hoe ik dit bedrijf nog sterker kon maken”. Will was aanvankelijk niet op deze promotie uit maar zag wel kans om zijn dromen te verwezenlijken. Als sinds zijn vroege jeugd zag Will kansen om de diensten richting autodealers te verbreden en efficiënter te maken. Als directeur automotive kon hij deze ideeën gaan verzilveren.

Bij het autotransport begon hij met twee oude Renault trucks en groeide naar de huidige vloot van 93 trucks dagelijks op de weg. Er werden allerlei diensten ontwikkeld die voor zowel de dealer als de fabriek toegevoegde waarde had. Denk hierbij aan een schade-herstel afdeling om transportschade te verhelpen. Ook werden er bij GEFCO lichte carrosserie aanpassingen gedaan zoals de inbouw van scheidingswanden, vloerplaten, gasinstallaties en lederen bekleding. Vele Ducato’s, J5’s, Jumpers, Boxers en andere voertuigen konden meteen na transport omgebouwd worden en met veel minder tijd, geld en gedoe meteen door naar de dealer. Walravens: “Ook al ben ik vaak de motor van nieuwe ontwikkelingen, het is nooit een one-man-show geweest. Gelukkig heb ik altijd hulp gehad van gemotiveerde collega’s en businesspartners. En als het werk niet af komt, help ik zelf ook mee om de wagons uit te laden. Ik kan het gewoonweg niet laten. Dat heb ik van mijn ouders meegekregen. Bij ons thuis in de garage was niks te bond. Die auto moest meteen de weg weer op.”

Opnamen op het terrein van GEFCO Benelux BV te Oosterhout van de inname en het afleveren van voertuigen voor en in samenwerking met VWE.

De laatste decennia kreeg GEFCO ook andere clientèle dan de PSA modellen. GEFCO vervoert ook merken als Ford, Fiat, Alfa Romeo, Mercedes, Jeep, Land Rover en Tesla. Zo groeide het bedrijf van enkele tientallen medewerkers onder zijn leiding naar het huidige team van 350 specialisten in de BeNeLux. Ruim 200.000 voertuigen per jaar vinden in de BeNeLux via GEFCO hun weg naar de dealer. Walravens: ‘GEFCO is een fascinerende organisatie. Het is een visionaire blik in de toekomst geweest van de familie Peugeot om het meerderheidsbelang van het bedrijf te verkopen. Daardoor kunnen we blijven groeien en de concurrerende positie in de wereld vergroten. Nederland heeft een voorbeeldfunctie binnen onze organisatie. Ondernemerschap en passie zijn de bouwstenen waarmee we groot zijn geworden. Ik ben ervan overtuigd dat ik met het huidige management team zo verder zal blijven bouwen in de toekomst.”

 

Back To Top
Zoeken