Skip to content

Mijn Peugeot fiets en verder niets

Een verzamelaar van fietsen is in Nederland geen bijzonderheid. In een land met meer fietsen dan mensen kunnen wij ons voorstellen dat er collectioneurs zijn van het Stalen Ros. Maar een Peugeot fietsen verzamelaar, die komen we niet zo snel tegen. Er is er een verzamelaar in Bordeaux. Hij heet Camille. Wil je er meer over weten? Spring dan maar achterop, dan fietsen we naar hem toe.

In Bordeaux woont de 32 jarige Camille Cassou. Hij is journalist voor de Franse TV en bezield verzamelaar van klassieke Peugeot fietsen. En dan niet van die exemplaren die je op Marktplaats wel eens tegenkomt maar de echte klassieke modellen van voor de oorlog, de echte oudjes. Hij is al een tijdje verzamelaar. In zijn collectie zijn fietsen te vinden van 1880 tot 1950.

‘Fietsen van het merk Peugeot zijn de mooiste’, zegt Camille. ‘Ik heb er 15, de meesten zelf gerestaureerd. Het is deels een wisselende collectie omdat ik met de verkoop van sommige fietsen weer nieuwe interessante projecten kan aankopen. Het is een wereldje op zich en ik heb  het geluk dat ik een goede vriend ken die zo ongeveer een wandelende encyclopedie is op het gebied van klassieke fietsen. Aan hem heb ik veel steun om de fietspaden in het verzamelaars circuit te verkennen.’

Ook ga ik veel op pad met vrienden die andere voertuigen verzamelen, zoals klassieke scooters, WWII auto’s en zo vind ik altijd weer nieuwe projecten om te restaureren. We komen op beurzen en vlooienmarkten in Duitsland, Italië en in Frankrijk. Samen reizen we jaarlijks heel wat kilometers! Natuurlijk kan ik ook kopen via internet maar zo’n vondst is lang zo leuk nog niet als wanneer je er tegenaan loopt op een beurs.

Bij het restaureren laat ik de fiets zoveel mogelijk in de staat zoals hij is. Ik zorg er voor dat alles functioneert en dat de fiets ‘dans son jus’ een mooie ‘vintage look’ behoud. Mijn favoriet is een Peugeot uit 1902. Het is een pracht exemplaar en verkeert nog in goede conditie. Deze zal ik nooit verkopen!

Een ander zeldzaam topstuk is een van de eerste vouwfietsen ter wereld. Het is een exemplaar waar Kapitein Gerard en Charles Morel verantwoordelijk waren voor het eerste ontwerp en welke door Peugeot verder werd ontwikkeld en succesvol op de markt gebracht. Mijn exemplaar is gefabriceerd voor defensie, herkenbaar aan zijn wielen en frame, bedoeld voor WWI en is zowaar na de oorlog behouden gebleven.

Via het internet en in boeken is veel informatie te vinden over de fietsen van vroeger. En anders heb ik mijn netwerk nog. Bij het aankopen is kennis en ervaring nodig. Klassieke fietsen en frames van eind negentiende en begin twintigste eeuw bestaan uit veel onderdelen. Sets die snel incompleet raken. Tekeningen zijn vaak bijna niet beschikbaar meer en reproduceren is dan bijna onmogelijk. Bij het aankopen is het dan opletten geblazen!

Maar eerlijk is eerlijk, vroeger maakten ze fietsen die bedoeld waren om een leven lang mee te gaan. Het zoeken en vinden van fietsen en onderdelen is een geweldige hobby en heel af en toe spring ik nog  eens op zo’n oude fiets voor een rondje door de stad. Dat is pas vrijheid!

Back To Top
Zoeken