Skip to content

Ideaal zo’n 309!

Ferdinand Holtvluwer zweert bij een 309. Als kind zat hij op de achterbank van een 305 en een 405. Inmiddels zit hij achter het stuur van een 309. Hij bezit een basis uitvoering en is er dolgelukkig mee. Zijn passie voor de 309 deelt hij graag en voor ons legt hij uit waarom.

Hoe is je passie voor Peugeot en in het bijzonder voor de 309 ontstaan?
“Al voordat ik geboren werd reden mijn ouders al jaren Peugeot. Ik ben echt opgegroeid in Franse auto’s en met name in een Peugeot 305 GR Break uit 1986 en een Peugeot 405 GRX uit 1995. We gingen elk jaar in stijl op vakantie. Franse auto’s voegen voor mij nu eenmaal iets toe aan het vakantiegevoel.

Mijn eerste herinnering met een Peugeot is dat ik bij mijn broer op schoot mocht sturen in zijn 305. Verder vond ik het als kind altijd heel bijzonder dat onze 305 Break geen achterbank had maar twee aparte stoelen! Het comfort, de geur, de ruimte en de elegante vormgeving van de Peugeots uit mijn jeugd zijn mij altijd bijgebleven. De boos kijkende koplampen van veel Peugeot modellen en de chromen raamlijsten hebben mij altijd gefascineerd. Het was dan ook geen verrassing dat mijn eerste auto een Peugeot moest zijn.

De 309 heeft mij altijd aangesproken. Het model is net even anders en naar mijn mening ook mooier dan een 205. De 309 is nog steeds wel een ondergeschoven kindje. Veel mensen vinden de vormgeving van de 309 saai maar ik vind het juist een heel fraai vormgegeven auto. De 309 is zeldzaam, bijzonder en een beetje apart. Een uniek model en een feest om te bezitten.”

Hoe heb je deze 309 gevonden?
“Mijn 309 kwam ik begin 2018 online tegen op Autoscout. Het gaat om een 309 GL Profil 1.4i uit april 1992. Dit model is een fase II model, uiterlijk te onderscheiden van een fase I door o.a. de grille, de achterlichten en het kofferdeksel. Bij aankoop stonden er 117.000 kilometers op de teller, twee jaar later is dit opgelopen tot 135.000 kilometers. De laag ‘basis’ die over deze auto ligt trok mij heel erg aan. Ik vind een basisuitvoering vaak meer bijzonder dan een topuitvoering, in het geval van de 309 dus een GTI. Ook heel mooi, maar daar heb ik niet zoveel mee.

De auto komt oorspronkelijk uit België en is in 2016 geïmporteerd naar Nederland. In hoeverre de Belgische GL Profil-uitvoering verschilt van de Nederlandse uitvoering is mij niet bekend. Mijn 309 is in ieder geval uitgevoerd met een gewone carburateur- met choke- en geen katalysator. Dit heeft zo zijn voor-en nadelen, maar voegt in ieder geval iets toe aan exclusiviteit en charme van de auto.”

Wat spreekt je het meeste aan?
“De combinatie van vlot en comfortabel rijden. De 309 trekt vlot op en kan goed meekomen in het verkeer. Hij rijdt heerlijk rustig, schakelt heel prettig en de stoelen zitten heerlijk. Mijn oudste neefje vind het een heerlijke stoel om in te ‘chillen’. Rijden in een 309 is echt geen straf!

Het mooie aan de Peugeots uit die periode vind ik dat ze in hun onopvallendheid elegant zijn. Elke uitvoering is mooi, of je nu een goedkoop of een duur model hebt, het maakt niet uit. De vormgeving blijft mooi. Daarnaast vind ik Peugeots uit die periode echte auto’s. Geen jaren ’70 blikken meer, maar echte solide wagens met een comfort en rijeigenschappen waar geen ander merk tegenop kan.

Persoonlijk vind ik de interieurs van Peugeots uit deze periode ook heel mooi. Met name de hoeveelheid aan opties kleursamenstellingen in de jaren 80, de chromen deurgrepen van 305, de heerlijke stoelen en de onmiskenbare geur in mijn 309 wanneer deze in de zon gestaan heeft!”

Wat was de meest leuke trip met de 309?
“Elke trip met de 309 is leuk, maar als ik er één moet kiezen dan wordt dat mijn afgelopen zomervakantie. Van tevoren heb ik de 309 natuurlijk goed schoongemaakt, de kofferbak volgeladen met een tent, luchtbed, slaapzak, stoel, tafel,. en ik kon op weg. Ik ben in Nederland gebleven maar ook hier kun je mooie ritten maken. Vaak ging ik ’s avonds een stuk rijden, raam open, muziek aan, zonnebril op en het mooie geluid van mijn 309 op de achtergrond. Als het te koud werd om buiten te zitten verplaatste ik mij naar de 309 en ik kon de hele vakantie leven uit de kofferbak. Ideaal zo’n auto!”

Wat wil je verder nog kwijt over jouw 309?
“Ik vind het belangrijk om een auto zo origineel mogelijk te houden, dat voegt toe aan de charme van de auto vind ik. Wel heb ik mijn 309 voorzien van een hoedenplank met rolgordijn, omdat dit zo stijlvol staat. Natuurlijk heb ik daar niet de originele hoedenplank voor gebruikt, dat zou zonde zijn toch! De 309 is een auto waar je van gaat houden, zelfs collega’s beschrijven mijn 309 ondertussen als ‘leuk’, ‘speciaal’ en – de allermooiste die ik gehoord heb- ‘retro’.”

Een basis versie is leuker
“Standaard werd de 309 geleverd met een spiegeltje in de rechter zonneklep, gelaagde voorruit, halogeen hoofdverlichting, achteruitrijlicht, mistachterlicht, kindersloten op achterportieren, achterruitverwarming, een van binnenuit te openen klep voor de tankdop.”

“De 309 werd vanaf de GL en GL profil uitvoeringen (GL staat voor ‘Grand Luxe’) geleverd met een vijfbak. Als extra’s kregen de GL en GL Profil een aansteker, asbakken achterin, een handgreep rechtsvoor, een kwartsklokje, een dagteller, een antenne, een van binnenuit verstelbare buitenspiegel, hoofdsteunen en een extra opbergvak rechtsvoor. De deuren van een GL Profil ontgrendel je handmatig, iets waar mijn neefjes raar van opkijken!”

“Verder heeft mijn 309 ruitenwissers met interval, striping aan de buitenkant en chroomstrips in de bumpers; opties die volgens de ‘Bonne Route’ van februari 1986 pas leverbaar zijn vanaf de SR- uitvoering. Waarschijnlijk zijn deze opties na de facelift ook toepasbaar geweest op de lagere uitvoeringen.

De GL Profil onderscheidt zich van de GL doordat er kenmerken van het Vera Profil prototype in zijn verwerkt. Dit uit zich o.a. in zaken als een achterspoiler, een diffuser achter, speciale koelluchtinlaten, gladde wieldoppen, de bodemplaat onder de motor die de rijwind verder leidt, en extra rubbers om de voordeuren verder mee af te dichten. Met als resultaat een CW-waarde van 0,30.”

“Onlangs heb ik de Peugeot 405 die mijn ouders vroeger in bezit hadden terug kunnen kopen. Ik ben nog op zoek naar een aantal onderdelen om de 405 weer in originele staat te krijgen. Mocht iemand mij kunnen helpen dan hoor ik ook dat graag.”

Back To Top
Zoeken