Skip to content

Vooroorlogs verleden gevonden in het heden

Catherinus van Zwol kocht in 2013 een Peugeot 190 S Camionette Tôlée uit 1929. Het is een bijzonder mooi exemplaar. En van dit type zijn er zoiezo weinig bewaard gebleven. Geboeid door de leeftijd van de auto ging Catherinus op zoek naar de historie van zijn 190 S. Zijn zoektocht is nog niet voltooid en de weg terug het verleden in bleek een echt avontuur.

Catherinus: “Al vrij snel na aanschaf kreeg ik de behoefte om meer te weten te komen over de geschiedenis van deze auto met kenteken DL-76-15. Mijn zoektocht splitste zich af in twee richtingen. Namelijk van het heden naar het verleden en van het verleden naar heden.

Van het heden naar het verleden: De zoektocht begon dan ook bij de vorige eigenaar die de auto sinds november 1995 bijna 17,5 jaar in bezit had gehad. Helaas was bij hem weinig bekend over de auto anders dan dat hij deze destijds gekocht had op een beurs in Utrecht en hem toen verteld was dat de auto van de vrouw van een dokter in Parijs was geweest. 

Vervolgens heb ik via internet contact gezocht met de RDW, met het verzoek om meer informatie over de geschiedenis van de DL-76-15. Ik werd keurig na twee dagen gebeld, helaas met een mededeling de gegevens die bij de RDW bekend waren gingen niet verder terug dan 9 jaar. Dit betekende dat ze mij niet konden vertellen wie de vorige eigenaren waren geweest anders dan de man van wie ik de auto kocht. Daarnaast konden ze ook niet vertellen wat het importkenteken in 1982 was geweest. Het contact dat volgde met; de KNAC, FEHAC, PAC, de HAV, APH & Peugeot Nederland leverde geen nieuwe informatie op.

Van verleden naar heden:

Er zat dus niets anders op dan het vanaf het begin te proberen. Na een online zoektocht kwam ik uit bij” des archives patrimoniales de PSA Peugeot Citroën”. Na hen een e-mail te hebben gestuurd werd ik al vrij snel doorgestuurd naar L’aventure Peugeot. Waarna ik een brief ontving in het Nederlands met allerlei informatie over de Peugeot 190 S / 5 CV in het algemeen alsook de exacte productiedatum (03-04-1929), uitvoering (Camionnette Tôlée) en het departement (Aveyron) waar mijn auto vervolgens naartoe gescheept is. Dit alles was kosteloos aan mij verstrekt. In de brief werd tevens de mogelijkheid geboden om een geboortecertificaat van de Peugeot aan te schaffen. Na lid te zijn geworden van Association L’aventure Peugeot en het overmaken van de gelden ontving ik de “attestation de date”.

Op het dashboard van mijn auto zat daarnaast nog een koperen plaatje met daarop; GARAGE Alric et Crebassa, Place de la fraternité, Millau. Al vrij snel kwam ik erachter dat dit in het departement Aveyron lag. Inmiddels zijn we mei 2013, we hadden net onze zomervakantie naar de Costa Brava in Spanje geboekt. Bij het plannen van de route bleek de snelste route via het viaduct van Millau te lopen. In dit geval was één & één daadwerkelijk drie. 1) Het viaduct van Millau kon van mijn lijstje geschrapt worden en 2) op de terugweg zouden wij Millau in trekken om te kijken of wij meer te weten konden komen over de betreffende garage.

Na een zonnige vakantie waarbij we zowaar nog een Peugeot 190 S tegen het lijf liepen in het karakteristieke automuseum van Salvador Claret te Sils Spanje reden we richting Millau. Eenmaal aangekomen konden we het Place de la fraternite niet vinden.  We besloten aan een pleintje bij een typisch Frans restaurantje te gaan zitten. Na een kop koffie besteld te hebben vroeg ik de serveerster in steenkolen Frans naar het plein en Garage Alric et Crebassa. Het bleek dat we aan het plein zaten maar dat dit tegenwoordig een nieuwe naam had. De serveerster die de eigenaresse bleek te zijn vroeg waarom ik hierin zo geïnteresseerd was. Na mijn verhaal gedaan te hebben telefoneerde ze met de burgemeester en had via hem een afspraak bij op het gemeentehuis voor ons geregeld, daar zouden ze kunnen zoeken in de Franse voertuigadministratie. Daarnaast werden er mensen met de naam Alric of Crebassa gebeld vanuit het telefoonboek met vragen over de garage helaas liep het laatste op niets uit. Na de rekening met een enorme fooi betaald te hebben ging het te voet naar het gemeentehuis.

Alwaar in de wachtruimte de mensen zich af vroegen wat twee toeristen bij de gemeente in Millau moesten. Na dit wederom in matig Frans te hebben toegelicht bleek één van de wachtende vloeiend Engels te spreken welke vervolgens als tolk tussen ons en de medewerkster voor de voertuigadministratie optrad. Ze mochten eigenlijk zonder gerechtelijk bevel niet voor mij in het voertuigregister zoeken maar konden natuurlijk wel even de andere kant op kijken op het moment dat mijn chassisnummer was ingevoerd. Helaas bleek ook hier de administratie niet ver genoeg terug te gaan om nieuwe informatie te verschaffen. Een illusie armer maar een ervaring rijker verlieten wij Millau. Maar niet voordat wij een foto hadden gemaakt van het straatnaambordje “Place de la fraternité”.

Na thuiskomst besloot ik dit verhaal te delen op www.peugeotforum.nl. Alwaar een aantal leden een heuse speurtocht heeft opgezet. Deze speurtocht was niet zonder resultaat, want één van de leden had een oude ansichtkaart weten te vinden op een veilingsite waarop de Garage Alric et Crebassa te zien moest zijn. Sindsdien houdt ik deze site met enige regelmaat in de gaten en heb inmiddels een heel aantal leuke documenten weten te bemachtigen waaronder de prijs en brochure van de Peugeot 190 S en een kaart met daarop alle Peugeot dealers in Frankrijk in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Back To Top
Zoeken