Skip to content

Ik kan mij niet voorstellen dat er geen 205 in mijn leven zou zijn

Anne Jan Offringa is gek op Franse auto’s. De Peugeot 205 heeft een speciaal plekje in zijn hart. Het begon ooit in Parijs, het was 1984 en Anne Jan stond voor het eerst oog in oog met het sterke nummer dat zijn hart sneller deed kloppen. Nu, jaren later, klopt zijn hart nog steeds voor de 205. Momenteel rijdt hij in een Gris Futura 205 D Turbo en een Rouge Vallelunga 205 GTI.   

Hoe is je passie voor Peugeot ontstaan?

Anne Jan: “Eigenlijk is het een passie voor Franse auto’s in het algemeen, mede ingegeven door mijn liefde voor Frankrijk, zijn cultuur, de landschappen, de mensen die er wonen, het eten en drinken en de Franse manier van leven. Met name de merken Peugeot en Citroën hebben mijn voorkeur, naast de Peugeot heb ik ruim 20 jaar diverse 2CV’s, een Dyane en een DS gereden. In 1984 was ik een lang weekend in Parijs, en zag daar werkelijk overal Peugeots 205 rijden. Ik vond het een geweldig model en nam me plechtig voor om zelf ook zo’n 205 te willen rijden. Mijn eerste 205 was een vijfdeurs GR in de kleur Bleu Cascade metallic, de LH24YR van augustus 1984. Hier heb ik ruim 150.000 probleemloze kilometers mee afgelegd totdat ik in november 1990 een nieuwe 205 Jubilée kocht, een witte. Daarna volgde nog een zwarte 205 XS die ik in 1997 heb ingeruild voor een 306. Daarna bleven de 205’jes altijd komen en gaan, vaak als 2e auto of pekelauto voor de winter. O.a. een roestige Lacoste, een blauw walmende XE en een heerlijke Generation. In 2014 kocht ik eindelijk mijn jeugdliefde, een rode 1.9 GTI van 1991. Daarnaast reed ik een 1984 GT, die ik nu dus heb vervangen door een D Turbo.”

Hoe heb je deze Peugeot 205 D Turbo gevonden?

“Ik zat met een dilemma omdat ik voor mijn werk meer kilometers ging maken. Zowel de GTI als de GT vonden pekel niet fijn, en de mogelijkheid deed zich voor om de GT in te ruilen voor een D Turbo. Het is een origineel Nederlands geleverde auto, zeldzaam met 5 deuren en in de kleur Gris Futura. Volgens het service boekje is de auto nieuw geleverd op 14 oktober 1991 door de importeur in Utrecht. Verder staan er veel stempels in van Nefkens Eindhoven. De auto heeft de standaard uitvoering die destijds geleverd werd op de D Turbo, dus het GT interieur, zwart dashboard met 4 klokjes en muntenbakje, rode striping rondom, XS velgen, brons getint glas en GTI onder bumper met verstralers. Geen centrale vergrendeling en geen elektrische raambediening.”

Een 205 diesel met 380.000 km op de teller…net ingereden of aan einde van zijn latijn?

“Je voelt aan de auto dat ie niet meer nieuw is, maar ook zeker niet aan het einde van zijn Latijn. Vóór ik de auto kreeg is er behoorlijk wat aan gedaan. De kofferbakbodem is hersteld, het complete voorfront linksvoor is vervangen en de motor heeft een complete servicebeurt gehad. Deze 205 heeft wat wij mij betreft nog wel wat jaren voor zich, eerst maar eens de 4 ton op de teller gaan zetten, en dat is geen straf met zo’n Turbo diesel. De auto is werkelijk erg snel op tussensprintjes, en op snelheid mooi laag in de toeren en weinig motorgeluid. Verbruik tot nu toe is circa 1:20 met een zware voet, dus met de standaard 50 liter tank sta je niet telkens bij de pomp.“

 

Wat was voor jou de meest leuke trip met de 205?

“In september 2019 zijn we met een groepje van 6 GTI’s naar het evenement tgv 35-jaar 205 GTI in Sochaux geweest. Het evenement was bij het Peugeot Museum L’Aventure Peugeot. Het was een geweldige roadtrip over binnenwegen, door de Vogezen, over alle bergen met als hoogtepunt de Ballon d’Alsace. Op dit soort wegen kun je echt optimaal genieten van de geweldige rijeigenschappen van de 205 GTI.”

“Eigenlijk rijd ik al 35 jaar Peugeot 205. Ik kan me ook niet voorstellen dat er geen 205 in mijn leven zou zijn. Het design, het comfort, de rijeigenschappen, het klopt gewoon. Niet voor niets een sterk nummer! Sinds enkele jaren maak ik deel uit van het bestuur van de Peugeot 205-309 club. Gelukkig ervaar ik daar dat er nog heel veel enthousiaste 205 rijders zijn die hun passie graag met elkaar willen delen.”

Back To Top
Zoeken