Skip to content

Frits Schür gehuldigd in een 204 cabriolet

Op 27 november 1898 werd de A.S.C. Olympia opgericht, een Amsterdamse wielervereniging die in de loop van de 20e eeuw haar stempel zou gaan drukken op de Nederlandse wielersport. Zij bracht niet alleen tal van wereldkampioenen voort, maar onderscheidde zich ook al snel als organisator van grote wielerkoersen. Na enkele eendagskoersen werd geopteerd voor een etappewedstrijd door heel Nederland: de Olympia’s Tour. In 1909 vond de eerste editie ervan plaats. Vanwege de Eerste- en Tweede Wereldoorlog werd Olympia’s Tour niet jaarlijks verreden.

Frits Schür

Na een onderbreking van 28 jaar, werd in 1955 de draad weer opgepakt met een nieuwe editie van de Olympia’s Tour. Onder de Nederlandse eindwinnaars van Olympia’s Tour zijn veel mannen te vinden die een latere en succesvolle wielerloopbaan tegemoet konden zien, zoals: Henk Nijdam, Frits Schür, Cees Priem, Fedor den Hertog, Leo van Vliet, Arie Hassink, Gerrit Solleveld, John Talen, Servais Knaven, Danny Nelissen, Matthé Pronk, Joost Posthuma, Thomas Dekker, Lars Boom en Dylan van Baarle.

Op de foto zien we wielrenner Frits Schür bijgenaamd De Lip. Hij wordt op 15 mei 1970 in zijn woonplaats Hoogezand gehuldigd, zittend in een Peugeot 204 met verloofde Janny Harms.

Back To Top
Zoeken