Skip to content

Sleeping beauty

In Lyon stond deze Peugeot 163 ruim 70 jaar op een verborgen plaats. Zonder dat iemand het nog wist werd de auto helemaal vergeten en onlangs bij toeval ontdekt. Volledig ingemetseld in een gebouw kon de tand des tijds maar moeilijk vat krijgen op deze sleeping beauty. Het nieuws over vondst bereikte ook het Peugeot Museum in Sochaux en gunde de auto na ruim 70 jaar een postuum plaatsje ‘dans son jus’ in de collectie.

Nietsvermoedend waren de bouwvakkers begonnen met het afbreken van het gebouw. Plotseling werden ze geconfronteerd met een verborgen ruimte waarin een voertuig stond. Nadere inspectie wees uit dat het om een Peugeot 163 Fourgonnette ging. Sinds 1945, het moment van opsluiting, had de auto weinig hinder ondervonden van licht en weersinvloeden. Hierdoor bleef de auto goed bewaard. Omdat de 163 op houten bokken stond bleven ook de banden in perfecte staat. Alleen de kou van een strenge winter heeft enkele zijruiten doen barsten.

Bij de auto werd de krant Le progrès de Lyon van 12 december 1945 gevonden en enkele benzinebonnen die nog tot 1947 geldig waren. Ondanks deze aanwijzingen blijft de reden waarom juist deze auto werd verborgen in nevelen verhuld. Waarschijnlijk heeft men de auto voor de Duitse bezetter willen verbergen om invordering te voorkomen en is daarna om onduidelijke reden geheel vergeten.

De enige achtergrondinformatie die nog aan dit verhaal kon worden toegevoegd was afkomstig uit het archief van l’Aventure Peugeot. De 163 Fourgonnette verliet op 30 maart 1922 de fabriek in Baulieu en ging op transport naar Lyon om vervolgens de stad decennia lang niet meer te verlaten.

Uiteindelijk ging de Fourgonnette weer terug op transport naar de Doubs om opgenomen te worden in de historische collectie van het merk. Van restauratie is voorlopig nog geen sprake. Nu de 163 Fourgonnette net weer ontwaakt een diepe slaap van 70 jaar mag het ‘dans son jus’ weer even op adem komen in het museum.

Back To Top
Zoeken